Lletres

Comprendre

La comprensió és imprescindible per poder viure amb una certa alegria. Nosaltres ens hem d’explicar bé, però són els altres els que han de fer l’esforç d’entendre i respectar les nostres circumstàncies, voluntats, passions, desitjos... Això no vol dir que puguem fer el que ens doni la gana i que els altres ens hagin d’entendre, però sí que hem de mirar de ser com ens sentim, no com ens obliguen a ser. I d’això van les cinc recomanacions d’avui.

Ricardo Alcántara fa un homenatge la seva gata, la Lluna –un clàssic entre els noms de gates–, a través d’una història senzilla i efectiva en què un nen va detallant la falta de comprensió que troba al seu entorn. La mare el renya si trepitja el terra acabat de fregar, però és que ell no es pot aguantar més el pipí; a l’escola l’escridassen si falla un gol, però és que les seves cames xuten allà on volen; la mestra no vol que parli a classe, però la boca se li omple de paraules; l’àvia vol que es mengi tot el que hi ha al plat, però hi posa massa quantitat; el seu amic Jaume ho vol ser en exclusiva; la seva germaneta s’entesta a posar-li el xumet a la boca i ell ja és gran, per a xumets... Fins que al vespre se li acosta la gata Lluna, l’única que realment entén el protagonista, i s’abracen i dormen junts, protegint-se.

Les il·lustracions de Villamuza són magnífiques i combinen un realisme expressiu amb uns acabats volgudament matussers.

ELLA SÍ QUE M’ENTÉN Text: Ricardo Alcántara Il·lustració: Noemí Villamuza Editorial: Baula Pàgines: 32 Preu: 13

Recomanacions a cau d’orella

Text: Bel Olid Il·lustració: Anna Baquero Editorial: La Galera Pàgines: 72 Preu: 13,95 Fora disfresses!
Bel Olid, com ja és habitual, incita a saltar-nos prejudicis, imposicions socials i missatges equívocs. En aquest cas, a través de la roba de vestir. En Pau no vol anar com tots els nens, li agrada posar-se un tutú, unes ales de fada o un vestit d’astronauta. Els seus pares li diuen que a l’escola hi ha unes normes i que només pot fer-ho a casa. Un dia, en Pau agafa el seu tutú preferit, se’l posa a l’hora del pati i als seus amics els agrada! Però no a tots...
Autora: Raquel Díaz Reguera Traducció: Laura Vaqué Editorial: Thule Pàgines: 40 Preu: 14,95 La rebel·lió de la princesa rosa
L’autora, i bona il·lustradora, ofereix la història de la Carlota, una princesa de 12 anys que vol tenir la llibertat de moviments d’una plebea, fins que proclamen hereu el seu germà de només 5 anys i engega una revolta ajudada de madrastres, bruixes, fades... Una crida contra la perpetuació de les conductes i els costums masclistes. El més pràctic, però, seria decapitar la monarquia.
Autora: Anna Llenas Editorial: Lumen Pàgines: 60 Preu: 24,95 La joia interior
Llenas, amb uns textos breus i unes il·lustracions en què treu molta expressivitat al collage, ofereix tot de consells bonistes –per a la canalla o, de fet, per a tothom– per buscar les respostes i solucions als conflictes que ens planteja la vida dins de nosaltres mateixos. “Tots naixem amb una joia al nostre interior. És el nostre ésser, el nostre jo vertader, la nostra essència, el més preuat que tenim.” L’autora convida a mirar cap endins, cap a les nostres necessitats, emocions i sentiments.
Autor: Scott Stuart Traducció: Roser Ruiz Editorial: Beascoa Pàgines: 32 Preu: 15,95 La meva ombra és rosa
Aquest àlbum il·lustrat també dona elements per sortir de la via obligada segons determinades imposicions socials. El protagonista és un nen que explica que l’ombra del seu pare és tota blava, com el cel, i com la de la seva família, però que la seva és diferent, és rosa. “Com ho haig de fer per viure amb una ombra tan estranya?” Un llibre sobre la identitat que convida a atrevir-se a ser diferent i a tenir el valor de ser un mateix. Perquè encara cal tenir valor...
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor