Lletres

L’atracció pels misteris

Les històries travessades per algun misteri, per algun enigma, solen estimular la lectura perquè el lector vol saber-ne la solució, jugant, o no, a ser com un investigador. I d’això va la secció d’avui, de títols, amb diferents matisos de gènere, però amb una trama amb intriga que sedueix.

Daniel Nesquens –que no és neerlandès ni futbolista–, és un escriptor de literatura infantil nascut a Saragossa el 1967 i ha escrit un Manual per a espies molt complet, amb humor però també amb molt de rigor documental, força exhaustiu i molt entretingut.

El llibre és un àlbum il·lustrat, ben acompanyat pels dibuixos de Mathias Sielfeld (Oyemathias), que també es dedica a l’humor gràfic amb una bona càrrega de crítica social. Les il·lustracions per a aquest llibre tenen aroma dels anys seixanta, amb línies rectes i asimetries, molts personatges (humans barrejats amb els detectius, que sempre són animals antropomòrfics) i, quan cal, retrats de personatges reals, com Ian Fleming.

Pel que fa al text, Nesquens explica els orígens, les menes d’espies, els sistemes de comunicació, les regles d’or, l’evolució tecnològica, els sistemes de xifrar missatges, els personatges reals, els de ficció, consells per ser un bon espia, capacitats imprescindibles, moments destacats de la història de l’espionatge...

Entre broma i broma, Nesquens aporta molta informació contrastada, seriosa, ben narrada i ben exposada, sempre amb un peu en la ficció i l’altre en la realitat. Trenca molts tòpics, tot i que de manera moderada potencia l’atractiu d’una professió no apta per a la gran majoria dels mortals.

Manual per a espies Text: Daniel Nesquens Il·lustració: Oyemathias Traducció: Gemma Brunat Editorial: Flamboyant Pàgines: 72 Preu: 18,90

Recomanacions a cau d’orella

Text: Jaume Copons Il·lustració: Liliana Fortuny Editorial: Combel Pàgines: 160 Preu: 12,90 Un cas difícil
L’Agus i els monstres, la sèrie d’èxit de Jaume Copons i Liliana Fortuny, arriba al títol 21 amb Un cas difícil. És un híbrid de novel·la (poques ratlles per pàgina, però té text tradicional), àlbum (molt) il·lustrat i còmic, perquè els personatges tenen baf per incloure el text dels molt abundants diàlegs i algunes pàgines estan dividides en vinyetes. Tot plegat per oferir una nova aventura trepidant i divertida en què, aquest cop, l’Agus farà de Sherlock Holmes.
Text: Anna Cabeza Il·lustracions: Toni Batllori Editorial: Bambú Pàgines: 120 Preu: 8 El misteri del Katastròfik Futbol Club
Anna Cabeza presenta el quart cas de les Germanes Crostó. Agència d’investigació. Com en els anteriors, la trama és molt dinàmica, amb MAJÚSCULES, lletres repetiiiiiides i signes d’admiració!!! A més de les expressives il·lustracions de Batllori i el colofó de passatemps. Aquest cop, les Crostó volen ajudar el seu equip preferit, el Katastròfik FC, que no ha marcat ni un gol des de fa dècades. Bon misteri.
Autora: Elisenda Roca Editorial: Bambú Pàgines: 128 Preu: 11,90 Ànima negra
La polifacètica Elisenda Roca ha agafat ritme en això de publicar per a lectors infantils i juvenils i va alternant amb habilitat franges d’edats, tons, temàtiques... La Marina va de Londres a Barcelona per rebre una herència, perquè el seu pare ha mort. Haurà de resoldre diferents enigmes amagats als llocs més insospitats de la ciutat i descobrirà un secret que li canviarà la vida. Però una ombra perillosa l’amenaça... Roca fa un nou (no és el primer) homenatge a Barcelona.
Autor: Dani Torrent Editorial: Cal·lígraf Pàgines: 80 Preu: 15 L’estrambòtic cas del lladre d’escoles
Dani Torrent és un il·lustrador (en aquest cas també és autor del text) cada cop més valorat. Prova d’això és que va guanyar el premi de la prestigiosa fira de Bolonya, entre altres reconeixements. Aquest llibre és el segon de la sèrie protagonitzada per la colla de quatre detectius infantils Poca Lipsi, que va començar amb El misteriós cas de la mare advocada. En aquesta ocasió, l’obra està ambientada a l’escola on van els nens.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor