Pantalla

En sèrie

MÚSCUL I CERVELL

L’escriptor britànic Lee Child ha publicat més de quaranta novel·les i contes curts que tenen com a protagonista Jack Reacher, un enorme ex-policia militar nord-americà amb un codi de conducta molt peculiar, que sempre acaba enfrontat a alguna trama criminal. És un fenomen best-seller a escala mundial, amb traduccions a cinquanta idiomes i centenars de milions de vendes. El 2012, el personatge va ser portat a la pantalla de cinema pel director Christopher McQuarrie, amb Tom Cruise com a protagonista. El film, que duia per títol un genèric Jack Reacher, era prou entretingut. Estava basat en la novena novel·la publicada per Lee, One shot (2005), una de les més èxit de la saga. Però l’elecció de Cruise va sobtar els lectors més fidels, ja que no s’ajusta a la descripció física del personatge (se’l presenta com una mena d’armari gegant i ja sabem que Cruise no és precisament alt ni corpulent). La pel·lícula va funcionar, i el 2016 se’n va estrenar una seqüela, en aquest cas basada en la novel·la Never go back. La resposta ja no va ser tan bona i la franquícia va quedar arraconada. Ara el personatge ha fet el salt a les plataformes, en concret a Amazon Prime Video (que ja ha adaptat amb èxit un altre Jack carismàtic, l’agent de la CIA Jack Ryan). La primera temporada de Reacher està formada per vuit episodis i és una adaptació de la novel·la original, Killing Floor, la primera de la sèrie, publicada el 1997.

“Fa cent mil anys hi havia gent que es va quedar al costat de la foguera i gent que vagava. Estic bastant segur que soc un descendent directe del tipus errant. Només soc qui soc”, així s’autodefineix Reacher en un moment de la trama. Retirat de l’exèrcit i marcat profundament per la disciplina militar, aquest gegant dur i hermètic es dedica a voltar pel país lleuger d’equipatge, sense lligams i sense plans. Però tot es complica quan, per casualitat, va a parar a la petita població de Margrave, a Georgia, on s’acaba de produir un assassinat. Poques hores després d’haver baixat de l’autobús, Reacher és acusat d’haver comès aquest crim i empresonat. Quan finalment les proves permeten que quedi en llibertat, Reacher s’acaba involucrant en el cas, posant dels nervis el detectiu en cap de la comissaria i aconseguint l’ajuda d’una jove oficial que ha cregut en la seva innocència des del començament. De mica en mica, tots tres van estirant el fil d’una trama que va molt més enllà del primer homicidi i que implica dirigents locals i policies corruptes, pagats per la família més poderosa del poble. Es tracta d’un thriller que recull molt bé l’esperit del llibre, amb el personatge de Reacher més aconseguit que no pas a les pel·lícules. En aquest sentit, Alan Ritchson aconsegueix transmetre la duresa física de Reacher però també la gran capacitat deductiva i el peculiar sentit de l’humor del personatge literari. Després del miratge cinematogràfic de Tom Cruise, Ritchson (que ja va destacar fent del superheroi Falcon a Titans) es converteix en el Reacher més creïble per als fans. A aquells que mirin la sèrie sense conèixer el personatge potser els semblarà massa exagerat i inversemblant tot plegat, però és que es tracta d’una sèrie d’acció i intriga sense pretensions, i potser per això enganxa.

Plataforma: Amazon Prime Video Creador: REACHER
Protagonistes: Nick Santora
Alan Ritchson, Malcolm Goodwin, Willa Fitzgerald, Kristin Kreuk, Bruce McGill, Chris Webster, Harvey Guillen
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor