Lletres

Una nova animalada

Altres cops hem comentat que, dins de la franja infantil, una de les temàtiques inesgotables és la dels animals. Hi ha àlbums realistes per explicar quins hi ha i com són i què fan i on viuen. Alguns amb alerta ecologista afegida. També hi ha les faules que serveixen per, a través dels comportaments animals –en aquest cas, humanitzats–, mostrar com superar conflictes emocionals. Altres menes de llibres busquen l’entreteniment i prou, amb animals vivint aventures divertides. La pega és donar als animals aquest obligat caràcter antropomòrfic, com si la seva realitat no fos prou rica i calgués millorar-la amb elements humans... Millor deixem aquest tema.

Us presentem cinc llibres variats amb protagonistes animals i, tot i que solem donar prioritat als molts bons autors autòctons, amb text i il·lustracions d’autoria estrangera.

En Litus i la seva colla viuen en un poble habitat per conills. Ells són conills! Amb cos de nen i dessuadores amb caputxa.

Tenen una missió: trobar un pollet que ha desaparegut. Amb aquesta excusa i a través d’unes il·lustracions amables, a la manera de Pilarín Bayés i Roser Capdevila, els autors ofereixen tot de dobles pàgines –de cartró gruixut– amb escenes quotidianes, amb elements entre urbans i del camp, altres animals –aquests sense trets humans– i el pollet amagat en algun racó. Una bona distracció.

En litus i el Club de les Caputxes Autora: Rotraut Susanne Berner Traducció: Anna Soler Editorial: Flamboyant Pàgines: 18 Preu: 15,50

Recomanacions a cau d’orella

Autora: Karen Jameson Il·lustració: Marc Boutavant Editorial: Coco Books Pàgines: 32 Preu: 15,50 Somnis del bosc
Aquest és un àlbum (ben il·lustrat per Boutavant) de text rimat, de to hivernal però càlid, nocturn però gens fosc, en un espai obert com el bosc però que convida al recolliment i, en comptes d’un o dos animals principals, en surten molts que descobreix el nen protagonista: un gos, un os, un ant, un cabirol, una guineu, un conill, una tortuga, un pica-soques, un esquirol i un colibrí. Una bona lectura en veu alta per evocar la son veient el descans plàcid de tot d’animalons.
Autor: Daniele Mocci Il·lustracions: Luca Usai Traducció: Xavier Solsona Editorial: La Galera Pàgines: 72 Preu: 12,45 Cua de castor
En Cua de Castor és un petit indi de la tribu de les Llengües Rectes. Amb el castor Ba-da-bum, el poltre Aixella Tacada i els seus amics Llentia Bullida, Arc Tort, Moltes Paraules i Tempesta de Calamarsa, frustrarà el malvat pla dels Cap de Pal, la tribu enemiga que ha contaminat el llac proper al seu llogaret per expulsar-los de les seves terres. Ecologia, amor pels animals i respecte per les antigues cultures en un sol llibre.
Autora: Hannah Gold Il·lustracions: Levi Pinfold Traducció: Marcelo Mazzanti Editorial: Duomo Pàgines: 320 Preu: 15,90 El último oso
Emotiva novel·la amb un gran tema: la lluita contra el canvi climàtic. Ja no queden ossos polars a l’Illa de l’Os, a l’Àrtic. O això li han dit a l’April, la protagonista, que s’està sis mesos a l’Àrtic amb el seu pare en un projecte d’investigació meteorològica. Un capvespre, però, la noia identifica una enorme silueta retallada per la llum del sol. I belluga. És un os polar? Ho és i es fan amics. L’April el pensa salvar, com sigui.
Autor: Olivier Tallec Traducció: Oriol González Editorial: Birabiro Pàgines: 32 Preu: 15 Hauria volgut
Aquesta també és una història boscana i amb la participació de tot d’animals, però amb un altre plantejament temàtic, relacionat amb la identitat. L’esquirol ho vol deixar de ser. Si li haguessin demanat l’opinió, hauria triat ser castor, per construir un món millor, però la vida com a castor és bastant esgotadora. “I si fos un cérvol?”, es planteja l’esquirol. O un mussol? I un eriçó? La identitat comporta tot de dubtes que cal resoldre. Molt millor amb humor, això sí.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor