Lletres

Joventut, amor i molt bona música

Per primer cop, em saltaré la norma de comentar en aquest espai un àlbum il·lustrat. Avui és una novel·la sense cap dibuix, tret del de portada. La imatge de la dreta, però, no és un simple recurs, els Beatles hi tenen molt a veure.

El banyolí Josep Navarro Santaeulàlia té una carrera fructífera com a poeta, assagista, novel·lista i traductor. Va néixer el 1955, així que el 1970, quan el grup de Liverpool The Beatles es va dissoldre, tenia 15 anys. Més o menys l’edat que tenen els protagonistes de Something, el Pol, la Júlia i el Roger. Tot i que també és protagonista el narrador, el Zero, un gat que pensa, que valora el que fan i com reaccionen els humans, que dialoga amb els altres gats. Un senyor gat.

L’obra mostra una història d’amor de joventut, amb tot el que pot tenir de meravellós i de dolorós, de dubte i descoberta. Però, a més de l’atractiu del narrador, Santaeulàlia hi afegeix un altre element important, l’homenatge a la música d’una època i, molt especialment, a la dels Beatles.

En Pol viu a la Banyoles del 1970 i li agrada interpretar –cantant acompanyat de la guitarra– cançons del mític grup. La Júlia passa l’estiu a Banyoles i el Pol li farà classes de guitarra. El Pol s’enamora d’ella, en secret, i el seu amic Roger l’avança per la dreta. Tot això amb una banda sonora explícita, amb 21 temes, del total de 38, de les diferents èpoques del grup britànic. La resta són peces de Led Zeppelin, Cat Stevens, Mungo Jerry, Simon & Garfunkel, Fleetwood Mac, la tòrrida Je t’aime, moi non plus, de Gainsbourg i Birkin...

Aquesta és la primera incursió de l’autor en literatura juvenil i va guanyar el 26è Premi Fundació Bancaixa de narrativa juvenil.

Something Autor: J.N. Santaeulàlia Editorial: Bromera Pàgines: 186 Preu: 12,95

Recomanacions a cau d’orella

Autora: Núria Pradas Editorial: Coco Books Pàgines: 128 Preu: 8 El cant del cigne
Núria Pradas té una trajectòria com a novel·lista per a joves –i algunes obres per a adults– molt llarga. En aquesta ocasió ofereix una història amb un format que recorda els guions de cinema o televisió, ritme alt i misteri per enganxar a la lectura. La protagonista és la Mia, molt amiga de la Greta des de l’institut i amb qui ara comparteix pis a Barcelona. Una nit, en tornar a casa després de sortir de festa, la Mia ja no pot més i desitja a la Greta que es mori. I l’endemà troben el cos sense vida de la Greta...
Autor: Albert Juvany i Blanch Editorial: Animallibres Pàgines: 156 Preu: 10,20 El dia que vull oblidar
Aquesta novel·la de l’escriptor i odontòleg –ho diu la solapa– Juvany sí que té un component de ciència-ficció. La mare de l’Agnès va morir per culpa d’un virus. El seu pare, el de l’Agnès, i amb la seva ajuda, mira de construir una màquina per viatjar en el temps. L’autor es basa en teories reals d’Einstein i altres científics i es pregunta com és que, amb tantes coses que s’han inventat, aquesta encara no. Es podria reescriure la història? L’Agnès és el que voldria, per tornar a ser feliços.
Autora: Mar Bosch Oliveras Editorial: La Galera Pàgines: 174 Preu: 18 El dia de l’esquerda
La primera novel·la juvenil de Bosch també és de ciència-ficció. En Lluci reuneix els seus amics per explicar-los que aviat marxarà del poble. De sobte, un terratrèmol fa trontollar els seus plans i tot el planeta: del centre de la Terra en surt una noia misteriosa que canviarà les seves vides per sempre més. Fenòmens sorprenents. Éssers al·lucinants. Un grup d’adolescents i un secret dels seus pares que els capgira el món tal com el coneixen. El futur els demana que formin part d’aquest aventura.
Autor: Isaac Palmiola Editorial: Edebé Pàgines: 208 Preu: 10,95 Ecoterroristes
Palmiola presenta una novel·la amb el fons de l’emergència climàtica. Partint d’un plantejament de thriller en què la Bianca, que té 16 anys, ha de protegir uns discos durs amb importants arxius del científic que té de veí –i que ha mort–, l’autor també parla de la necessitat de descobrir energies alternatives, del poder –sovint fosc– de les grans empreses, de l’idealisme i del compromís juvenil, tan necessari per aturar la destrucció del planeta. Per desgràcia, no és una obra de ciència-ficció...
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor