Lletres

Cultura amb DO pròpia

La Fira del Llibre Ebrenc i la mostra d’espectacles Litterarum, que viuran una altra edició del 27 al 29 de maig a Móra d’Ebre, han originat una denominació d’origen literària pròpia de les Terres de l’Ebre

MÉS I MILLOR
“Litterarum ha aconseguit fer créixer considerablement el nombre de creacions escèniques inspirades en la literatura”

La Fira del Llibre Ebrenc, que va començar fa dinou anys a la capital riberenca com un punt aglutinador de la cultura i les lletres amb segell ebrenc, i la fira d’espectacles Litterarum, que va néixer quatre anys després al seu redós com una fira professional que cada any promou obres de qualsevol disciplina de les arts de l’espectacle basades en textos literaris escrits en llengua catalana –i que no han estat concebuts, originalment, per a l’escena–, han originat una denominació d’origen literària pròpia de les Terres de l’Ebre. Tot està a punt per a una nova edició dels dos certàmens que conformen aquesta geografia literària pròpia i que també “ha aconseguit fer créixer considerablement el nombre de creacions escèniques inspirades en la literatura, apropant autors de les lletres catalanes de totes les èpoques i estils”, expliquen des de l’organització.

El Litterarum tornarà del 27 al 29 de maig amb catorze propostes escèniques literàries, entre les quals l’organització vol posar èmfasi en l’accent ebrenc amb l’espectacle Versegem, de la Cia Sinergia, amb textos de Joan Brossa, Salvador Espriu i Glòria Calafell, entre d’altres, que parlen sobre la llibertat, i l’espectacle Símbol transparent, de Lia Sampai i Adrià Pagès, també amb textos de diversos autors, com ara Josep Juan Segarra, Mercè Rodoreda i Mireia Ibáñez. Un altre espectacle destacat serà Te deix, amor, la mar com a penyora, una obra de teatre de gran format, de Les Fugitives, basada en el llibre de Carme Riera, i que arribarà en primícia a Móra d’Ebre després de la seva estrena al Teatre Tantarantana de Barcelona la temporada 2020/21.

La programació inclourà molts altres espectacles –gratuïts i de pagament–, que es poden consultar al web www.litterarum.cat , espai des d’on alguns d’aquests espectacles també es podran seguir en streaming. L’organització, encapçalada per Gemma Sastre, que l’any passat en va assumir la direcció, destaca l’aposta d’enguany pel públic jove, amb la instal·lació d’una carpa pensada específicament per als més petits. Una altra de les novetats serà un maridatge que fusionarà gastronomia, patrimoni i literatura la nit del dissabte 28, al castell de Móra d’Ebre, i que s’acompanyarà de l’espectacle Terra i cel, de Judit Puigdomènech, amb poemes de Clementina Arderiu i Maria-Mercè Marçal. L’acte de cloenda es dedicarà al poeta Gabriel Ferrater, amb el Concert centenari de Gabriel Ferrater 1922-1972-2022, a càrrec de Joan Artigas, Martí Hosta, Artur Regada i Sergi Sirvent.

D’altra banda, durant el mateix cap de setmana, també tindrà lloc la Fira del Llibre Ebrenc, amb més de trenta presentacions de llibres d’autors de les Terres de l’Ebre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor