Lletres

Crítica

UNA PASSEJADA PER L’UNIVERS

Si poguéssim viatjar pel sistema solar i visitar els racons més emblemàtics de la nostra galàxia, què hi trobaríem?

“En la nit, en el bosc, sota el cel estrellat, / m’he sentit unit amb el Tot”

“En un bosc amb llum de lluna”, a La mística dels dies, de David Jou)

Fa un centenar de milers d’anys, els Homo sapiens van emprendre un viatge fora d’Àfrica, allunyant-se de les sabanes on havien nascut. Possiblement empesos per la necessitat, però també per la seva insaciable curiositat, van anar a cercar nous horitzons. Actualment, viatjar pel simple plaer d’eixamplar horitzons ha esdevingut una activitat important per a moltes persones: conèixer altra gent, cultures diverses i diferents maneres de fer, d’entendre i de viure la vida genera, si es fa amb respecte i amb una mentalitat oberta i acollidora, una sensació de gran plenitud. “M’he sentit unit amb el Tot”, ens diu el físic i poeta català David Jou.

Hi ha moltes guies turístiques per anar i gaudir de qualsevol racó del món. De moment, però, el turisme a l’espai està restringit a unes poques persones, i sempre en la immediatesa de la Terra. Tanmateix, si poguéssim viatjar pel sistema solar i visitar els racons més emblemàtics de la nostra galàxia, què hi trobaríem? Això és el que ens ofereix Emiliano Ricci a Guia turística de l’univers: informacions essencials per a “astroturistes” per saber què trobaran en cada astre, per gaudir-ne i aprendre’n amb intensitat. Ricci és llicenciat en astrofísica i doctor en telemàtica. Autor de nombrosos articles de divulgació i de diversos llibres, el 2013 va guanyar el Premi Nacional de Publicacions Científiques d’Itàlia.

Cada capítol està dedicat a un planeta, i al final n’hi ha diversos per explorar la Via Làctia i els exoplanetes i forats negres que conté. No és, però, un manual d’astronomia, sinó una manera d’afrontar aquesta disciplina amb la mirada del turista curiós a la recerca de nous horitzons. Sabíeu, per exemple, que si voleu visitar el cràter més gran del sistema solar provocat per l’impacte d’un meteorit haureu d’anar a Mart? Allà trobareu Utopia Planitia, amb més de 3.300 km de diàmetre.

Els meteorits, asteroides i cometes es mouen pel sistema solar seguint les seves pròpies trajectòries i, de tant en tant, impacten en algun planeta. Sabem que aquests impactes han alterat diverses vegades la història de la Terra, pels efectes que han tingut. En poden tornar a caure? S’està fent alguna cosa per evitar-ho? La Terra en perill, de Josep M. Trigo, ens explica com arriben aquests cossos celestes i amb quina freqüència ho fan. També explica quines conseqüències han tingut fins ara i fins a quin punt han contribuït a la formació de la Terra, per exemple aportant aigua i algunes molècules orgàniques que van ser importants en l’origen de la vida. Trigo és doctor en astrofísica, especialitzat en meteorits primitius i ha participat en diverses missions de la NASA per estudiar mostres de cometes i assajar el desviament d’asteroides potencialment perillosos.

Reinterpretant el poema de David Jou, conèixer l’univers que ens envolta i del qual formem part, les seves belleses i amenaces, i observar la immensitat del cel estrellat des de la petitesa de la Terra, ens pot ajudar a sentir-nos més units.

GUIA TURÍSTICA DE L’UNIVERS Autor: Emiliano Ricci Editorial: Cossetània Pàgines: 256 Preu: 18,80 euros
LA TERRA EN PERILL Autor: Josep M. Trigo Rodríguez Editorial: Edicions UB Pàgines: 202 Preu: 16 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor