Lletres

Nens que s’amaguen

Sentir-se marginat, diferent, sol, incomprès, etcètera, no és cosa només d’infants, però ells tenen menys eines emocionals que els adults per superar-ho. O per intentar-ho, si més no. Avui parlem de cinc llibres sobre aquesta temàtica des de perspectives variades, des de l’humor, la imaginació i la fantasia i des d’una certa poesia del cosmos, en el cas de Constel·lacions, un bon debut narratiu de Quim Torres.

El llibre destacat, Juguem a amagar-nos, ha estat creat per Verónica Fabregat. Amb creat volem dir ideat i il·lustrat, perquè és un llibre sense text, amb un guió molt clar en què set amics es posen a jugar a fet i amagar, un joc comú en moltes cultures, i que, de mica en mica, es van obrint a la natura i a nous jocs.

Verónica Fabregat (Castelló, 1978) va estudiar disseny i més tard il·lustració per poder donar forma a totes les històries que li passen pel cap i que anota acuradament en l’última pàgina d’una llibreta que sempre porta a sobre. En aquest cas, les il·lustracions estan fetes amb llapis de colors i jugant amb el blanc del paper.

Un paper de gran qualitat, per cert, amb certificat ecològic, com les cobertes de cartoné, tot imprès a Barcelona perquè el procés sigui més artesanal i redueixi la petjada de carboni. Akiara, Babulinka, Flamboyant i Comanegra, entre altres editorials –però encara no totes–, vigilen aquest aspecte de l’edició, per què és poc coherent un llibre sobre ecologia imprès a la Xina, oi?

JUGUEM A AMAGAR-NOS Autora: Verónica Fabregat Editorial: Akiara Pàgines: 36 Preu: 16,50

Recomanacions a cau d’orella

Text: Pep Molist Il·lustracions: Christian Inaraja Editorial: Edebé Pàgines: 48 Preu: 9,30 LA SORT D’EN MURFI
Amb la curiositat d’estar ambientada a les escales de la catedral de Girona, Molist explica amb humor la peripècia del nen Murfi, que pensa que la mala sort l’acompanya en tot el que fa i que no hi ha manera de canviar-ho. Sempre ha tingut mala sort, des que va néixer. I si en Murfi està equivocat i tots podem canviar la nostra sort? Si és així, podrà comprar-se el gelat que desitja i que no li caigui, gràcies a afrontar els problemes i als nous amics que farà.
Text: Joan Bustos Il·lustracions: Luis Bustos Editorial: Animallibres Pàgines: 136 Preu: 9,20 HAC
El mataroní Joan Bustos és professor i coneix l’ambient escolar. En aquesta obra de ritme dinàmic ens parla del Tamtam, que sempre ha estat el marginat de la classe. Ell, i el seu amic Armand, que encara ho és més. El pitjor malson dels dos nois és en Riqui, un fatxenda que no acoquinaria ningú si no anés sempre acompanyat del Pim i el Pam, els seus goril·les. Però això comença a canviar el dia que el Tamtam es converteix en l’HAC, un nou superheroi.
Autor: Quim Torres Editorial: Babulinka Pàgines: 190 Preu: 16 CONSTEL·LACIONS
Debut de l’autor amb aquesta delicada novel·la il·lustrada en què explica la història de la Nit, que és nova en un institut que no li agrada, on s’avorreix i se sent sola. L’Arnau, un jove savi astrònom, ha llogat les golfes i ara viu amb ella i la seva mare. La Nit se sent perduda, i l’Arnau coneix el llenguatge dels estels, així que junts inventen llegendes per a noves constel·lacions. Una obra que connecta informació sobre estels, constel·lacions, mites grecs i llegendes amb la història de la Nit.
Text: Sara Sánchez Buendía Il·lustracions: Sílvia Cabestany Traducció: Raquel Solà Editorial: Edebé Pàgines: 116 Preu: 9,60 UHRQ
Una història, com poc o molt totes les d’avui, sobre el rebuig, la solitud i la fascinació (o no) pel que és diferent. Hi ha un nen nou a la classe de quart. Té un nom estrany i sembla avergonyit quan tothom el mira. Això sí, ningú sap si s’ha posat vermell, perquè l’Uhrq té una altra raresa, a més del nom: és de color verd. L’Anna, una companya de classe, s’atrevirà a trencar les barreres i a acostar-se al nen nou.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor