Lletres

L’educació anomenada viatge

Ara que ja som en plena època estival i que les nostres capitals, pobles i espais naturals estan plenes de gent fent vacances, tant del territori com de l’estranger –en molts punts, com ara la costa o la ciutat de Barcelona, fins a la saturació i més enllà–, és un bon moment per dedicar la secció al viatge, que no necessàriament ha d’estar relacionat amb l’estiu, tot i que és el més comú, aprofitant les vacances més llargues i habituals.

Viatjar sempre pot ser enriquidor si anem amb els sentits atents, si tenim curiositat, si no defallim després de quatre passes. Us presentem viatges a través de divertits forats de cuc o negres, al subsol de París relacionat amb l’art i la passió d’un arquitecte i a dos passats, el de l’Amèrica maia d’abans del genocidi espanyol i el dels pobles antics europeus.

Hem deixat per a aquest espai destacat un àlbum il·lustrat que, d’alguna manera, aprofita el format del famós Wally –ara també de la catalana Estel·la–, amb dobles pàgines en què es representen grans escenaris amb molts personatges, entre els quals cal localitzar en Tom i el seu gat. Una manera astuta d’aconseguir que els petits lectors hi posin atenció i preguntin què és algun dels més de cent objectes diferents que hi apareixen.

És un llibre beneït pel British Museum i, per tant, té la garantia de fidelitat històrica, perquè el Tom i el seu gat viatgen al passat, en aquesta ocasió a la Grècia clàssica. Buscant el nen ens passejarem per l’àgora, l’acròpolis, l’escola, el teatre, el gimnàs, la consulta del metge, el port, la casa, el taller de ceràmica, la instrucció militar, el fòrum... Les il·lustracions no són gaire realistes ni detallistes, però sí que estan ben documentades i ofereixen una eina d’aprenentatge. Bon viatge!

En Tom viatja en el temps. Antiga Grècia Autora: Fatti Burke Traducció: Jordi Vidal Editorial: Baula Pàgines: 44 Preu: 14,90

Recomanacions a cau d’orella

Autor: Nono Granero Traducció: Carlos Mayor Editorial: Babulinka Pàgines: 110 Preu: 17,50 Els forats de cuc
Còmic dins la col·lecció “Minimini”, de Babulinka, i dels personatges Talp Tadeu i Talpet Tancred. Amb molt d’humor i bon ritme, Granero ofereix les aventures dels dos divertits animalons que viuen sota terra i que, mirant de tornar a casa, van passant per diversos forats negres, primer més terrenals i cada cop més fantàstics. Diuen que els forats de cuc són portes màgiques que condueixen a indrets sorprenents, doncs això experimenten en Tadeu i en Tancred.
Text: Jacobo Feijóo Il·lustracions: Martín Rodríguez Traducció: Teresa Broseta Editorial: Animallibres Pàgines: 144 Preu: 116,95 Missió jaguar
Cinquè títol de la sèrie Agència Kronos, de Feijóo, que utilitza el format de “tu decideixes la història”, és a dir, un llibre i joc educatiu en què els joves lectors poden triar diverses vies per arribar a diversos desenllaços, no tots correctes. En aquesta ocasió, es viatja a l’època maia per saber si hi va haver una important reina guerrera i aconseguir tota la informació possible sobre les estàtues Chac Mool.
Text: Ramón Grau Editorial: Espiral Ediciones Pàgines: 255 Preu: 14,90 El C.L.A.N. Un trayecto por la historia
Novel·la didàctica de l’escriptor i guionista Ramón Grau, protagonitzada per un grup d’alumnes de secundària d’un institut de Barcelona. Han de fer un treball sobre l’art a l’antiguitat que comença al Museu del Louvre de París. La visita d’una exposició de peces històriques col·leccionades per l’arquitecte José Antonio Canale serà l’inici d’una gran aventura del grup, format pel Carles, la Laura, l’Adrià i la Nora, pel subsol de la capital francesa.
Text: Bernard-Pierre Molin Il·lustracions: Albert Uderzo Traducció: Marga. G. Borràs Editorial: Salvat Pàgines: 160 Preu: 15,50 Astèrix. Els pobles antics explicats
Llibre molt interessant en què l’autor aprofita desenes d’il·lustracions de les aventures d’Astèrix i Obèlix, grans viatgers, per narrar un enriquidor recorregut per la història de pobles antics, com ara els corsos, els helvecis, els pictes, els ibers i els lusitans, els gots, els ostrogots i els visigots, els egipcis, els sumeris, els perses, els cartaginesos... i els gals, és clar.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor