Lletres

Crítica

UNA ICONA DE LA POESIA PORTUGUESA

Florbela Espanca seguia l’exemple de molts poetes que no podien suportar la pressió humana, civilitzadora. La llista de poetes suïcides és pertorbadora

La literatura portuguesa del segle XX ha donat dos grans noms a la literatura universal: Fernando Pessoa i José Saramago. És una literatura de primer ordre que no ha rebut la suficient atenció en tota l’amplitud d’autors que té. Florbela Espanca (1894-1930), de la mateixa generació que Pessoa, només va poder publicar dos llibres de poesia: Livro de Mágoas (1919) i Livro de Sóror Saudade (1923). Amb el pas dels anys, ha esdevingut una de les grans poetes portugueses de tots els temps. Va ser una dona que va trencar esquemes, una de les primeres a estudiar a la universitat de Lisboa, i es considerada una de les percussores del moviment feminista portuguès. Tot i la seva visió tan revolucionària, va sucumbir als embats de la pròpia existència. Es va casar tres vegades i va patir dos avortaments, un fet que la va marcar, juntament amb les migranyes tan severes i els estats depressius que patia. Es va suïcidar amb una sobredosis de barbitúrics. “No hi ha nous gestos ni noves paraules”, va deixar constància al seu dietari, en la seva última anotació. Seguia l’exemple de molts poetes que no podien suportar la pressió humana, civilitzadora. La llista de poetes suïcides és pertorbadora. Actualment, els poetes, conscients del seu paper en la societat, analitzen el seu propi fracàs d’una altra manera.

Espanca no es va sentir atreta per la renovació modernista que van impulsar Pessoa o Sá Carneiro, a l’entorn de la revista Orpheu. De fet, la seva tècnica era el sonet, i els seus temes eren l’amor, la nostàlgia (saudade, en portuguès) i el patiment. Únicament va escriure tres llibres de sonets. El tercer, Charneca em Flor, es va publicar pòstumament el 1931 i l’obra completa, el 1934. També va ser autora d’un dietari del seu últim any de vida i dels contes del llibre que ara analitzarem, en honor al seu germà mort en accident d’avió. La seva prosa és fluidament poètica, colpidora, màgica. El dolor, les malalties, les decepcions, la mort i el suïcidi travessen les pàgines dels relats. Fa de la mort una cançó bonica, sensual i premonitòria. Semblen contes de Poe o versions cinematogràfiques de Tim Burton. Va dominar la capacitat d’evocar ambients de la societat, d’expressar la felicitat passada, de sopars idíl·lics en cases senyorials davant el mar, amb bones companyies i grans converses.

El seu primer conte marca el nivell. Ella mateixa escriu el paisatge i ella mateixa el pinta. És un llenguatge que ens porta a una època de renovació, amb ingredients d’erotisme elegant i sobri. És una prosa apoteòsica, com si fossin els monòlegs d’Ofèlia en una escena de Hamlet, parlant en plena lucidesa. És la delicadesa de la fiblada. Estem parlant d’una literatura del dolor, però enèrgica i vital. Fa de la mort una cançó bonica i sensual.

Agrair el treball d’Edicions del Cràter i del traductor Àlex Tarradellas per aquesta oportunitat que ens han donat. Els set sonets que ens regalen s’haurien de veure com un llibre futur de tota la seva obra poètica. És una poesia providencial: “Potser soc la visió que Algú ha somiat, Algú que al món a veure’m ha vingut, i que mai a la vida m’ha trobat.” La divinitat extrema de l’amor, l’existencialisme del buit, l’eufòria trista, la resurrecció vital i estimulant del dolor, marquen l’essència dels seus poemes. No tinc més espai per parlar d’aquest llibre. Si voleu més espai, llegiu-lo. (La crítica portuguesa de l’època no va rebre gaire bé aquesta obra. Ai, la crítica, la crítica!).

LES MÀSCARES DEL DESTÍ Autora: Florbela Espanca Traductor: Àlex Tarradellas Editorial: Edicions del Cràter 2022 Pàgines: 158 Preu: 15,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor