Lletres

Sentiments universals en paper de colors

Molts cops hem reivindicat en aquesta secció la lectura de contes, novel·les i àlbums il·lustrats pel simple gaudi de fer-ho, per la diversió, per la distracció, per admirar la bellesa de les imatges, quan n’hi ha, o dels textos ben elaborats. Una mica com a contrapunt a la tendència editorial cada cop més estesa de centrar els continguts en la gestió de sentiments. Un gènere que gairebé està deixant de ser-ho perquè treu el nas (i molt més) en tota mena de títols.

No és cap novetat. Des de sempre, els contes infantils han servit com a excusa per educar en algun aspecte de la formació. I està bé que sigui així, i amb eines cada cop més solvents, però potser no cal que sempre estigui tot tan subratllat, mastegat i dirigit. Que la forma estigui al davant del fons.

Per això s’agraeixen títols com aquest de L’arbre del senyor Shaun (entre molts i molts d’altres, naturalment), en què, a través d’unes il·lustracions molt suggeridores i d’una història ben travada, es mostra com afrontar un error que parteix d’un absurd. El senyor Shaun tenia un arbre perfecte just al mig del jardí: ni massa alt, ni massa verd, ni massa frondós. Però un dia es va cansar de recollir tantes fulles, ho volia tenir tot net, i va decidir tallar-lo. I res no va ser igual.

Cal evitar els errors i, si fem tard, aprendre la manera de corregir-los. D’acord, però fem-ho bonic.

L’ARBRE DEL SENYOR SHAUN Text: Mireia Vidal Il·lustració: Neus Caamaño Editorial: Thule Pàgines: 48 Preu: 14,95

Recomanacions a cau d’orella

Autora: Rocio Bonilla Editorial: Animallibres Pàgines: 43 Preu: 16,95 La colla dels 11
Una novel·la clàssica de Joaquim Carbó del 1969 és La colla dels deu, doncs Rocio Bonilla n’hi afegeix un i els envia al fons del mar. Perquè els protagonistes són peixos, no nens. I a través seu ens explica una història sobre els límit de la por i el respecte en les relacions d’amistat. El peixet Benjamí se sent important quan el conviden a sumar-se a la colla, però s’adona que una colla que és temuda no és una veritable colla, perquè a les colles de veritat cadascú compta i tothom és respectat.
Autora: Lydia Corry Traducció: Alícia Rodríguez Editorial: Coco Books Pàgines: 32 Preu: 15,50 La gata lluna i jo
Lydia Corry, amb un estil de dibuix molt atractiu, jugant amb els detalls i amb una estètica que fa pensar en els anys seixanta, presenta una història sobre el poder de la imaginació i la superació. La nena protagonista, l’Àgata, ha de canviar de casa i d’escola, una experiència inquietant, però la Lluna, la seva gata, l’ajudarà. La presència tranquil·litzadora de la Lluna anima l’Àgata a explorar la vibrant ciutat amb la seva mare i a afrontar el primer dia d’escola sense por.
Text: Fran Pintadera Il·lustració: Ana Sender Traducció: Tina Vallès Editorial: Akiara Pàgines: 40 Preu: 14,50 Per què tenim por?
Aquest és un àlbum poètic il·lustrat, sobretot amb una tècnica de llapis de color i força expressiva, que ens recorda que la por ens acompanya des de sempre en formes múltiples i necessita ser expressada. La por ens posa en alerta i ens brinda una oportunitat per arribar a llocs inexplorats del nostre interior. “Pare, tu has tingut mai por?”, pregunta en Max. I el pare li parla d’ombres, de laberints, de cops, de somnis, de bombes, d’armadures...
Autora: Cori Doerrfeld Traducció: Aurèlia Manils Editorial: Beascoa Pàgines: 40 Preu: 14,95 Estic amb tu
Aquesta obra de dibuix simpàtic i expressiu amb molt de blanc per donar aire a un text brevíssim i ajustat és una reflexió universal i profundament commovedora sobre la tristesa i l’empatia. En Taylor viu una experiència terrible i no sap què fer. Els animals que l’aconsellen estan convençuts que tenen la solució... Tant si es llegeix després d’un mal tràngol com per aprendre a consolar altres persones, aquest conte mostra com superar la tristesa.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor