Lletres

ORIOL MALET

EDITOR I AUTOR

“Com a autor no em limito a dibuixar, sinó que prenc decisions”

L’editorial Comanegra, recollint la notable tendència de demanda de còmic adult en català, ha tret una nova línia editorial de novel·la gràfica que tindrà com a característica diferenciadora que se centrarà en el còmic de tesi o de caire periodístic. Un dels títols que ha llançat és Tian’anmen 1989, sobre els esdeveniments de la revolta dels estudiants xinesos a la cèlebre plaça. El director de la col·lecció és Oriol Malet, que també participa en el projecte des del seu vessant d’autor, ja que a la mateixa editorial havia publicat Mandela i el General, amb el periodista John Carlin i Un món d’art brut, sobre les malalties mentals. Aquesta doble responsabilitat com a autor i editor no la veu incompatible. “Jo mai m’he considerat només un dibuixant de còmic, sinó un autor. Això m’ho diuen a França, que em recorden la diferència entre dibuixant i autor. L’autor no es limita a donar imatge a una idea tancada que li ve de fora, sinó que intervé en el procés i pren decisions. I això és el mateix que faig jo dirigint la col·lecció. Només que em poso a l’altra banda del taulell.”

La idea de la col·lecció no és només traduir còmic de no ficció, sinó incorporar la producció pròpia. “Quan em van fer la proposta em van posar la condició que la tria era només responsabilitat meva. Un cop feta, l’editorial intervé aportant tota la seva experiència en el coneixement editorial”, diu.

L’autor i editor creu que en aquests moments hi ha dos tipus de lectors de còmic: “Un lector de còmics de tota la vida, a qui l’interessa la novetat i la compra encara que sigui en castellà si la té més a l’abast, i un nou públic per al qual el factor llengua és molt important i que no està tan avesat a la historieta. Aquest públic és el que hem de convèncer que el còmic li pot aportar coneixement de qualsevol cosa.”

Malet pensa que al nostre país hi ha hagut molts prejudicis contra el còmic per part de la intel·lectualitat. “A França saben molt bé, i tenen molta habilitat per fer-ho, que als temes més actuals i complexos se’ls pot donar un tractament accessible, però molt seriós, des del còmic.”

Aquesta línia que treballarà la col·lecció també està a la seva carpeta de projectes com a autor. “Amb el John Carlin també estem treballant un tema en què explicarem en forma de faula amb animals antropomorfs com el poder acaba corrompent la gent que el té.”

ALTRES LECTURES

JAUME VIDAL
Autors: Filipe Melo i Juan Cavia Editorial: Norma Preu: 35 euros BALADA PAra sophie
Un jove pianista que va per virtuós topa amb un altre jove que li fa ombra. L’admira i alhora l’odia perquè el considera millor. Aquesta obsessió l’acompanya tota la vida. Una trajectòria de molt èxit, però poques satisfaccions perquè les discogràfiques l’obliguen a banalitzar els clàssics que tant admira i a fer música lleugera. Al final de la seva vida, fa el relat de la seva carrera a una jove que el reconciliarà amb el passat.
Autors: Nadar i Julien Frey Editorial: Astiberri Preu: 25 euros FATTY: EL PRIMER REY DE HOLLYWOOD
Roscoe Arbuckle, Fatty, una de les grans estrelles del cinema mut, va viure en primera persona un fet ocorregut en una de les disbauxades festes de Hollywood, en què va morir una noia violada. El còmic analitza el pes que van tenir en la condemna a l’ostracisme de l’actor la premsa groga i els magnats de Hollywood, que van aprofitar el cas per fer una creuada que portaria a la implantació del censor Codi Hays.
Autor: Keito Yoshikawa Editorial: Odaiba Preu: 7,50 euros DIARIO DE NUESTRA VIDA ENTRE GATOS EN KAMAKURA
Els animals de companyia han deixat de ser-ho per esdevenir autèntics membres de la família. Aquí i al Japó. Aquest manga presenta un jove matrimoni que ha hagut de desplaçar-se per raó de feina a una nova població. El canvi coincideix amb la creació d’una família, però no de vailets, sinó de gats. Les domèstiques històries giren al voltant de com encaixar la vida humana amb la vida animal.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor