Articles

En sèrie

tommy shelby

És l’antiheroi per excel·lència, el dolent més humà i carismàtic de la televisió actual i el responsable que s’hagin posat de moda les gorres irlandeses (les que tenen un botó a dalt i visera, per entendre’ns). Es tracta de Tommy Shelby, un personatge fictici però que podria ser real i no tindria res a envejar a Al Capone. Ara que Netflix ja té les sis temporades completes de la sèrie Peaky Blinders no hi ha excusa per no fer una immersió en els violents suburbis de la ciutat anglesa de Birmingham de fa just un segle. Allà l’espectador podrà apropar-se a la torturada ment d’aquest singular mafiós, tan ambiciós com fred i introvertit. Tommy Shelby ja s’ha convertit en una icona de la cultura pop, amb els seus impecables vestits de llana de tres peces i abrics llargs que amaguen pistoles i, en ocasions, fusells. És el líder fictici d’una banda que sí que va existir i que està documentada, els Peaky Blinders. El nom no queda gaire clar d’on procedeix. S’ha dit que fa referència al fet que els seus membres duien una fulla d’afaitar amagada a la visera de la gorra, amb la qual tallaven els ulls als enemics. El problema és que quan la banda real va començar a actuar a Birmingham, aquestes fulles d’afaitar encara no existien. Però tant li fa, a la sèrie funciona bé la invenció per demostrar la crueltat dels protagonistes.

La història comença amb els Peaky Blinders, encapçalats per Tommy i els seus germans Arthur i John, intentant fer-se forts en el món de les apostes, mentre la policia els vigila de prop. La primera temporada se centra sobretot en l’enfrontament entre Tommy –interpretat per l’actor irlandès Cillian Murphy, que ha guanyat uns quants premis per la seva feina– i l’inspector Campbell, a qui dona vida el veterà Sam Neill–. La família Shelby, que és d’arrels i tradicions gitanes, té el seu puntal en la tia Polly, interpretada per l’aclamada Helen McCrory. Ella és qui fa tocar de peus a terra Tommy, la responsable de criar els germans Shelby quan van perdre els pares i el veritable cervell darrere de moltes de les operacions de la banda. Polly sap com ajudar Tommy a superar els traumes que ha patit per la seva participació en la Primera Guerra Mundial, sap com calmar el brutal temperament d’Arthur i és qui més ajuda el jove John, que s’acaba de quedar vidu amb tres fills. També té influència en Ada, l’única noia dels germans, amb simpaties comunistes. Aquest és el nucli dur de la família, que sota el comandament de Tommy anirà guanyant diners i poder. Una mica com el que li ha passat a la mateixa sèrie: va començar de manera discreta a la segona cadena de la BBC i ràpidament es va convertir en un inesperat èxit mundial. A part de les magnífiques actuacions, una trama que enganxa, el carisma hipnòtic del personatge de Tommy Shelby i un gran disseny de producció, en el seu èxit segur que també hi ha tingut molt a veure la banda sonora, encapçalada per la famosa Red right hand de Nick Cave. La sisena i última temporada es va estrenar a principis de juny, però als fans encara els queda una mica de consol després d’haver compartit la vida dels Shelby durant prop d’una dècada. I és que el creador, Steve Knight, ha anunciat una pel·lícula que portarà Tommy a la gran pantalla, aquest cop coincidint amb la Segona Guerra Mundial.

peaky blinders
Plataforma: Netflix
Creador:
Steve Knight
Protagonistes: Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Paul Anderson, Annabelle Wallis, Iddo Goldberg, Sophie Rundle, Joe Cole, Ned Dennehy
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor