Lletres

La natura en colors

Un dia amb una nit com la d’avui, i demà Nadal i l’altre Sant Esteve, el més natural seria dedicar la secció a llibres de contingut nadalenc, amb tions, Reis, Pares Noels, regals i arbres guarnits, taules parades de manera ufanosa i molta família reunida al voltant. Encara és més natural parlar de la natura, en sentit ampli, a través de llibres dedicats a un hort, a fer perfums, a conèixer espècies de plantes d’un bosc mentre fem una cabana en una masia i el seu entorn.

Una masia és un llibre de format especial, molt vertical i amb un acabat rústic en què el paper porós transmet la sensació que els bells i molt acurats dibuixos de la biòloga i oceanògrafa que viu a la Garrotxa, Alba Azaola, són originals. Combina diferents tècniques: grafit i llapis de colors, aquarel·la, pintura acrílica..., amb un estil entre la precisió científica del negre i els esclats de color de la natura.

Els dibuixos acompanyen uns poemes en vers lliure en què Alex Nogués (Barcelona, 1976), escriptor i geòleg, aboca records d’infantesa en una masia del Montseny, juntament amb germans, pares, cosins i tiets. Vers a vers, mostra petits episodis que donen nom i protagonisme als animals, al mateix temps que ensenyen moltes particularitats de l’entorn natural d’una masia, amb gallines, aranyes, mussols, garses, oques… I dues gosses. I set cosins que construeixen dies i nius. “Les nostres pantalles / van ser paisatges. Les nostres rutines / van ser silvestres”, hi llegim. Maco, oi?

Una masia Text: Alex Nogués Il·lustració: Alba Azaola Editorial: Akiara Pàgines: 68 Preu: 16,50

Recomanacions a cau d’orella

Text: Pep Molist Il·lustració: Sebastià Serra Editorial: Animallibres Pàgines: 88 Preu: 9,20 L’hort del meu cor
La poesia és joc, i el joc és plaer, però també aprenentatge. I aprendre sobre un hort és magnífic. Tothom que en té, encara que sigui urbà, n’està encantat. El prolífic autor, i bibliotecari, Pep Molist (Manlleu,1965) ens proposa una excursió o un viatge al camp a L’hort del meu cor, un recull de poemes il·lustrats sobre el camp i el món de la pagesia, dividit en quatre parts temàtiques: eines, verdures i hortalisses, herbes i altres plantes, i bèsties i bestioles.
Text: Dolors Salvador Il·lustracions: Marta R. Gustems Editorial: Sidillà Pàgines: 68 Preu: 16 Maria, la perfumista
El camp és ple de plantes i flors que poden servir per a diferents funcions. Això anem coneixent amb la Maria, que de plantes en sap molt perquè la mare i l’àvia eren trementinaires. La Clàudia, una de les seves noves amigues, vol aprendre a fer colònies i sabons. Totes dues comencen a buscar informació sobre com fer perfums amb les flors. El llibre, més que incloure, està basat en coneixements pràctics de com fer colònia i altres productes.
Text: Ana Alonso Il·lustracions: Violeta Monreal Traducció: Elena Martín Editorial: Barcanova Pàgines: 80 Preu: 16,95 Tresors naturals que hem de protegir
Al nostre planeta hi ha tresors naturals, més enllà dels més obvis, que hem de protegir: el bosc més màgic, la fossa marina més profunda, el mar de sal més blanc... Descobreix aquests indrets i també altres llocs espectaculars, bonics, profunds, refrescants, fràgils, immensos o inquietants que formen part dels tresors de la natura a través de fins a zetze exemples reals.
Autora: Isabel Fabregat Aparicio Editorial: Sidillà Pàgines: 32 Preu: 16 Una cabana al mig del bosc
I de l’hort seguim camí, ara, per arribar al bosc, un altre espai natural que mereix respecte. En un petit poble, una colla d’amics decideix construir una cabana al mig del bosc. Mentre juguen a investigar, van coneixent els arbres dels voltants i descobreixen la importància de la diversitat d’espècies. Res millor que el desig de conèixer l’entorn a través d’un joc d’aventures i d’explicar històries amb els amics.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor