Articles

3. Poblenou “ROSA, ENS HA TOCAT LA LOTTO!”

Són pràcticament tres quarts de deu del vespre del dilluns 10 de gener del 1994 –hora de màxima audiència–, quan l’Antònio (Miquel Cors) pregunta a la seva dona, la Rosa (Margarida Minguillón), si ahir va jugar a la Lotto. Era la Lotto 6/49, que a Catalunya va arrencar el 1987 amb dos sortejos setmanals. La Rosa li respon un sí cansat, com si digués “sí, com sempre...”, però hi afegeix un comentari: “Qualsevol dia tocarà...”

“Amb l’estúpida combinació de sempre?”, li pregunta l’Antònio, que està bastant nerviós i es va tocant el bigoti. La combinació és ben senzilla: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

L’Antònio truca a l’Artur, que, com que ell sí que és matiner, deu tenir el diari. L’Artur li diu la combinació guanyadora per telèfon i aleshores... l’Antònio ha de penjar. No es troba gaire bé. S’asseu.

Crida la Rosa i li demana la butlleta de la Lotto. Comprova els números i li deixa anar el següent: “Rosa, no et posis nerviosa. Escolta’m amb molta calma i serenitat... Estàs preparada?”

La dona es queixa: “No estic preparada! Per què he d’estar preparada?”

“Rosa, valooor!”, diu l’Antònio, que agafa la seva dona per les espatlles i sentencia: “Rosa..., ens ha tocat la Lotto! La teva combinació de la punyeta ha sortit tota sencera!” Ja ho deia, la Rosa: “Qualsevol dia tocarà...”

El matrimoni Aiguadé i els seus tres fills, el Ferran (Joel Joan), l’Anna (Gemma Brió) i el Martí (Quim Gutiérrez), van ser els protagonistes de la primera telenovel·la en català, Poblenou, una experiència sense precedents en l’audiovisual de Catalunya. Josep Maria Benet i Jornet, principal responsable del guió, va ser l’artífex de mostrar gent normal i corrent a qui passaven alguns fets de caràcter melodramàtic.

Els Aiguadé guanyen la Lotto i es traslladen a viure a la Vila Olímpica, al Poblenou de Barcelona. L’Antònio compra el celler de la tieta Victòria (Lola Lizaran) i hi obre un supermercat. La porta del darrere dona al barri antic i la porta del davant, al barri nou.

Altres personatges van anar-se afegint al llarg dels 191 capítols de la telenovel·la: el Manel (Pep Pla), dependent del supermercat, i la seva dona Mercè (Rosa Renom); el Xavier (Jordi Boixaderas), germà de la Rosa, i l’Eugeni (Josep Torrents), el seu company sentimental; l’Andreu (Alfred Lucchetti), que seria el pretendent de la tieta Victòria; la Júlia (Irene Montalà), xicota del Ferran; l’Eudald Balcells (Jordi Dauder) i la seva dona Cristina (Maria Elias), que acabaria sent l’amant de l’Antònio...

Tres anys després de l’estrena, les aventures dels Aiguadé, els seus embolics i, sobretot, la seva manera de parlar serien objecte de la primera tesi doctoral centrada en el català col·loquial a les sèries de Televisió de Catalunya.

EL RECORD

La telenovel·la es va omplir d’històries d’amor: l’Antònio, casat amb la Rosa i amistançat de la Cristina (que n’era la consogra); el Ferran, entre la Júlia i la Mònica (que també es feia dir Ester), a banda d’alguna relliscada amb la Cati; la Júlia, a més, amb el Guillem, que era el seu professor; el Martí i la Clàudia, el primer amor; la tieta Victòria i l’Andreu, un amor de tardor; el Manel i la Mercè; el Xavier i l’Eugeni; però, sobretot, l’Anna, ara amb el Marc, ara amb el Jaume…

OH!

L’exclamació se l’emporta Marc Fontcuberta (Roger Pera): estava ressentit amb l’Antònio, de qui va descobrir que en podia ser fill bastard, i estava malaltissament enamorat de l’Anna, de qui possiblement era mig germà. Aquests ingredients van materialitzar-se en episodis d’extorsió a l’Antònio, d’amenaça de mort al Jaume, d’intrusió al pis del Jaume i l’Anna...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor