Articles

Un museu Raluy

El Circ Raluy Legacy obrirà un museu “sense precedents” a Calafell, que es dividirà en dos espais: el Mercat Vell, on s’aplegarà tot el seu patrimoni artístic, i un espai exterior, el parc de la Sínia, on s’exposaran els seus carruatges, de més de cent anys d’antiguitat

SINGULAR
“El projecte crearà un museu sense precedents, que serà referent del món del circ, i que naixerà com un espai interactiu”

Sis generacions amb el cognom Raluy lligat al món del circ donen per a molt. També per acabar reunint un important patrimoni artístic, amb una bona col·lecció dels materials que caracteritzen aquesta companya d’estètica de circ a l’antiga, amb carruatges d’època i tot un munt d’elements necessaris per als números d’acrobàcia, funambulisme, equilibri, malabarisme o monociclisme. Tot aquest fons s’exposarà en pocs mesos en un museu i una escola del circ que la històrica companyia Raluy Legacy tindrà a Calafell, gràcies al conveni que ha signat amb l’Ajuntament d’aquesta població del Baix Penedès.

El museu es repartirà entre un equipament tancat, el Mercat Vell de Calafell, on s’exposarà el fons de la companyia (vestuari, el material propi de les actuacions de circ, cartells, plafons informatius i imatges i audiovisuals), i en un d’exterior, el gran parc de la Sínia, que es troba al davant, on quedaran instal·lats els vehicles d’època, de més de cent anys d’antiguitat, que no només es podran visitar, sinó que també s’oferirà, entre d’altres, la possibilitat de passar-hi una nit. Al Mercat Vell també s’adequarà un espai per muntar-hi actuacions.

La família Raluy explica que el projecte crearà “un museu sense precedents, que serà referent del món del circ”, i que naixerà com “un espai interactiu on es podrà experimentar, expressar-se, aprendre, veure i tocar”. I afegeixen que “serà un lloc on no tan sols coneixerem la història centenària d’una nissaga com la dels Raluy, amb sis generacions a les espatlles, sinó també la història del circ des dels seus inicis”.

Paral·lelament al museu es crearà una escola de circ –per a professionals i també per a infants, en la qual s’ensenyaran tots els oficis vinculats al circ–, i ja s’està redactant el projecte de gestió d’aquest centre que oferirà un servei artístic formatiu, relacionat directament amb l’arrelament a Calafell de la trajectòria històrica del Circ Raluy Legacy. Per què, doncs, a Calafell? La companyia té un lligam amb aquesta població des de fa anys. Anualment hi porten els seus espectacles i s’ha establert, explica el consistori, un lligam d’amistat amb els seus responsables. Per a Calafell, que fa poc que ha entrat a formar part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents i que, a més, es troba en un moment dolç per a l’economia local perquè cada any guanya un miler d’habitants nets, aquest projecte cultural sumarà atractiu. “Com a municipi turístic que som, busquem elements que ens singularitzin per atreure visitants, que puguin compartir una experiència diferent, i que també impliquin altres entitats dels municipi”, explica l’alcalde, Ramon Ferré, que destaca que el museu i l’escola de circ que Raluy Legacy tindrà a Calafell es desenvoluparan en relació directa amb el projecte de la nova escola de música i arts del municipi. Per a l’alcalde, el que anomenen Parc de Circ serà un equipament que oferirà “una experiència cultural i turística única”: “És un projecte singular, que ens donarà un toc diferencial; la idea és aportar un projecte cultural, més enllà de l’oferta de sol i platja. Ens posa en un mapa en el qual poquíssims pobles i ciutats hi són.” Per a Ferré, “aprendre circ, gaudir de les seves emocions, trepitjar una pista, sentir-se artista..., estarà a l’abast de tothom, especialment dels infants i les seves famílies. I serà possible gràcies a una llegenda del circ com és el Raluy”.

AL SETEMBRE

El projecte no s’allargarà en el temps. La previsió és que ja pugui estar en funcionament el mes de setembre. De moment, el consistori ha adjudicat la realització del projecte del Parc de Circ a l’empresa Espai Visual. “Aquesta adjudicació fa avançar la instal·lació al nostre municipi del fons històric del Circ Raluy Legacy.” La inversió inicial és de 300.000 euros, però l’alcalde assenyala que “és un projecte més ambiciós”: “Comencem a poc a poc, però el projecte englobarà moltes disciplines lligades al món del circ”.

El Raluy és el circ més internacional de Catalunya. A Calafell, a més de tenir-hi el museu, també hi tindran la seva base: “Hi faran la hibernació per programar els nous espectacles”, segons Ferré, que assegura que el consistori està treballant en la museïtzació dels espais, en el reglament per adjudicar el servei i iniciar l’activitat, i en el projecte de viabilitat econòmica.

Raluy Legacy és una de les dues companyies en què es va dividir el llegendari i únic Circ Raluy l’any 2016, liderades pels germans Lluís i Carlos Raluy. La que ara aterra a Calafell és la dels descendents d’en Lluís. La companyia, diuen, “manté l’essència del circ d’abans però sorprèn tot aquell que s’atreveix a deixar-se portar per aquest llegat tan singular”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor