Articles

Amics, germans i ‘diferents’

Quatre dels cinc títols que ressenyem avui són àlbums amb il·lustracions destacades i textos molt breus, dos sobre relacions de germans i dos sobre com ser diferents, com decidir el nostre camí de manera ferma o poc o –millor encara– gens traumàtica. Per obrir la secció, però, hem triat una novel·la breu d’Àfrica Rage, il·lustrada amb gust per Laia Ferraté, centrada en la diferència i el dret a viure-la en pau, sense patiment.

A Frede, Frederica, Frederic i els fils perduts, Ragel ens presenta un protagonista d’uns 8 anys que no acaba de tenir clar quin és el seu gènere. De vegades se sent nen, de vegades nena i altres vegades, ni una cosa ni l’altra. Aquesta indefinició avui dia encara és una font de conflictes, de burles, de marginació escolar, de solitud, perquè el Frede no té amics. Tot canvia amb l’arribada a la classe d’una nena nova, la Marta, i les seves dentotes. La unió, encara que només sigui amb el plural mínim, fa la força i decideixen fundar el Club dels que Tenen Pocs Amics però Esperen Tenir-ne Molts Més.

Àfrica Ragel, que alterna la literatura infantil i juvenil amb la d’adults, fa un al·legat amable en favor de la diferència, basant-se en la seva actual experiència com a mestra i ajudant-se del seu estil habitual, amb tocs d’humor i diàlegs ben treballats.

Fa poques setmanes, Ragel també va publicar Els savis de l’Acadèmia dels Desconfiats (Jollibre), una obra històrica ambientada a la Barcelona del 1700, amb protagonista femenina i orientada a lectors de més de 14 anys. La Sibil·la, una jove de 17 anys que pateix hipersensibilitat i vitiligen, vol postular-se com a heroïna que defensi la ciutat. No ho tindrà gens fàcil.

Frede, Frederica, Frederic i els fils perduts Text: Àfrica Ragel Il·lustració: Laia Ferraté Editorial: Animallibres Pàgines: 104 Preu: 9,95

Recomanacions a cau d’orella

Autor: Claude Ponti Traducció: Adrià Pujol Editorial: Club Editor Pàgines: 24 Preu: 10,95 LES CAROTES / LA FINESTRA
Club Editor, en la seva línia de literatura infantil, recupera dos minillibres del veterà Claude Ponti publicats el 1993 (La finestra) i el 1995 (Les carotes). Els protagonistes són dos germans pollets, Tombolina i Kinabalot, que viuen aventures senzilles i tendres, molt fàcils de pair per als més petits gràcies a les agradables il·lustracions i al text mínim imprescindible amb què es narra l’acció.
FELIÇA Autora: Mo Gutiérrez Serna Editorial: Trampantojo / Thule Traducció: Laura Vaqué Pàgines: 32 Preu: 12 Tercer títol amb poc text i centrat en les il·lustracions, en aquest cas deixant molt de marge blanc, subratllant l’aparent fragilitat de la nena protagonista, gairebé ínfima davant el món desconegut. Una falsa fragilitat, perquè la Feliça, amb fermesa, va donant un contrapunt molt divertit als ensenyaments que li van suggerint: que s’esforci per aconseguir el que vol, que sigui prudent, amorosa, que digui la veritat...
Text: Elisa Ramon Il·lustracions: Francesc Rovira Editorial: Baula Pàgines: 40 Preu: 9,50 NO M’IMPORTA
Últim llibre amb poc text que cedeix el protagonisme a les magnífiques il·lustracions de Rovira, d’una expressivitat de línia clara amb molta feina al darrere. Els protagonistes d’aquest àlbum tenen clar que els agrada ser com són i sentir-se com se senten perquè això els permet ser feliços i compartir la seva felicitat. Una visió de resistència sobre tenir por, plorar, dur ulleres, llegir a poc a poc, estar gras, semblar una nena, tenir dos pares o dues mares...
Autora: Iris de Moüy Traducció: Yannick Garcia Editorial: Babulinka Pàgines: 40 Preu: 15,50 GERMANS
En aquest àlbum, amb la qualitat habitual de Babulinka, podem trobar les reflexions i les ànsies d’un nen que ha tingut una germaneta i l’alimenta amb molta llet perquè creixi i aviat puguin passar-s’ho bé junts jugant, corrent, nedant, coneixent amics... Té poc text i centra la força en unes il·lustracions amb aquarel·la amb una traçada molt expressiva. És sorprenent i atractiva la tria de monstruosos personatges secundaris.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor