Llibres

Una bona animalada

“Una bona història només ho és si ens continua rondant pel cap quan s’acaba”, és el lema de Lorenz Pauli, autor i rondallista suís nascut el 1967. Ell i la il·lustradora Kathrin Schärer –també suïssa, però del 1969– ens ofereixen a Dolent una història que, sí, ens acompanya després de tancar l’àlbum.

I ho fa perquè la trama, que passa en una granja, té gràcia, és senzilla i efectiva, però especialment per les il·lustracions dels animals, molt expressius i, en general, mostrats en uns primers plans que increpen el lector.

Un cavall, una cabra, un gos, un colom, un gall i una colla de porcs en són els protagonistes. També un ratolí afamat i un gat avorrit, com a excusa per al nus dramàtic. El gos, com qui no vol la cosa, explica que és un bon jan gairebé sempre, però que de vegades borda el gall quan no s’ho espera i l’espanta molt. Entre rialles, tots els animals van fent la seva confessió, mentre el ratolí, buscant menjar, surt del seu amagatall i el gat se l’hi acosta sense fer soroll i rellepant-se.

Quan comenten que el cavall és incapaç de fer cap bretolada, CLAC, l’equí posa la peülla damunt del ratolí. Ningú riu. Al contrari, queden glaçats. Sobretot el gat, que marxa en sentir que el cavall ha decidit que a partir d’ara els ratolins seran per a ell. Un cop el gat no hi és, el cavall aixeca la pota i el ratolí, ben viu, li agraeix que l’hagi salvat del gat. I menja blat de moro.

Una història sobre els límits del bé i del mal –cal ser bons, però de vegades està bé fer una bretolada per diversió–, sobre bones i males intencions i sobre el pes de les aparences. I amb un sentit de l’humor molt agradable basat en les expressions dels animals. Una delícia d’animalada.

Dolent
Text: Lorenz Pauli Il·lustracions: Kathrin Schärer Traducció: Anna Soler Editorial: Takatuka Pàgines: 32 Preu: 15 euros

Recomanacions a cau d’orella

Tinc 6 anys
Text: Anna Obiols Il·lustracions: Subi Editorial: Baula Pàgines: 32 Preu: 12,95 euros Àlbum –amb lletra lligada i de pal– dedicat al número 6. Sis anys tenen els protagonistes, sis són els colors que els agraden, els seus llibres preferits, la colla d’amics que juguen a ser pirates, les torres del castell de sorra i, entre d’altres, les cares d’un dau.
Vali la valenta
Text: Ramon Grau Il·lustracions: Julilustrador Editorial: El Cep i la Nansa Pàgines: 123 Preu: 15 euros La Vali és una gosseta que va aconseguir sobreviure a un incident i només pensa en una cosa: tornar a casa. El 100% dels drets d’autor es destinen a #ParaLosValientes, de l’Hospital Sant Joan de Déu, per recaptar fons per al nou centre d’oncologia pediàtrica.
Programa com un geni
Text: Coder Kids Il·lustracions: Valentina Figus Traducció: A. Masnou Editorial: VV Kids Pàgines: 128 Preu: 14,95 Programar significa “donar ordres a un ordinador en un llenguatge en què ho pugui entendre”. A partir de 8 anys, ja no és una edat precoç per iniciar-se en la informàtica, i aquest llibre ho demostra ensenyant a dissenyar uns bonics videojocs bàsics.
El misteri de la casa folch
Text: Leandro Sagristà Editorial: Bromera Pàgines: 184 Preu: 9,95 euros En Marc, que té 16 anys, sempre s’ha sentit atret pel misteri que envolta la Casa Folch, una tètrica mansió. Es posa en contacte amb Janka, una jove experta en fantasmes, i amb David Cuixart, un professor jubilat. 22è premi Fundació Bancaixa de narrativa juvenil.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor