Còmics

L’ofec dels mitjans

La trajectòria de Carlos Giménez ha tingut diverses línies que han caminat paral·lelament. Una d’aquestes fa referència a l’observació crítica i paròdica del seu entorn. Els temes generalistes, els ha convertit en personals. I els propis, en globals. En la seva darrera obra, El discriminador, Giménez planteja una crítica als mitjans de comunicació, especialment a les tertúlies de ràdio. Per posar fi a l’ofec que li produeixen certs missatges dels mitjans, el protagonista s’inventa un aparell que discrimina els programes i que se salta el que no interessa el receptor.

El discriminador Autor: Carlos Giménez Editorial: Reservoir Books Preu: 17,90 euros

El dibuix

El dibuix és l’altre element bàsic del còmic al costat del guió, que representa la part literària. Des dels inicis de la historieta, en els darrers anys del segle XIX, el còmic va demostrar que admetia tota mena d’estils. Des del traç senzill del primer personatge del gènere, Yellow Kid, fins al barroquisme art nouveau de Little Nemo. Actualment, els tipus de dibuixos són tants com autors hi ha. I les tècniques que es fan servir també són il·limitades des que en els anys vuitanta es van incorporar maneres de fer pictòriques. Es pot dibuixar amb collage, ordinador o oli, a més del fonamental llapis, que és el que fa servir Carlos Giménez. Aquest autor es va formar professionalment intentant seguir les passes dels grans dibuixats americans dels anys quaranta, que tenien un elegant traç de plomí amb tinta xinesa i pinzell, amb què solien fer les ombres. Aquest estil era realista. Giménez, que va omplir moltes planes de treballs d’encàrrec per Europa, va definir el seu estil en afegir a la seva experiència realista un toc de caricatura, la qual cosa permet que les seves obres de contingut seriós siguin també humorístiques.

LA PROPOSTA

Tu tens el teu estil

Ho diuen fins i tot reconeguts autors de còmic: per ser un autor d’historieta no cal saber dibuixar. O si més no, segons les convencions. Segur que tu tens un traç personal. Intenta donar forma a objectes o a personatges i anima’ls sense que hagin de ser una rèplica realista del tema representat. Només es tracta que l’element que dibuixes tingui ànima.

Altres lectures

Todo Paracuellos Autor:C. Giménez Editorial: Debolsillo Preu: 17,90 euros Paracuellos és una obra cabdal del còmic a l’Estat espanyol. En aquest precedent de la novel·la gràfica, l’autor explica en to autobiogràfic les seves vivències com a nen de la postguerra a l’Hogar del Auxilio Social, una residència per a nens orfes o sense recursos que, més que com una escola, funcionava com una caserna militar.
La máquina del tiempo Autor: Carlos Giménez Editorial: Reservoir Books Preu: 64 euros A més d’una obra marcada per un cert costumisme crític, Carlos Giménez ha donat sovint girs a la seva carrera amb adaptacions de novel·les clàssiques, sobretot d’aventures i de ciència-ficció. En aquest cas pren La màquina del temps d’H.G. Wells.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor