Llibres

El perill involuntari

Poc o molt, tothom ha vist animals (humans inclosos) barallant-se a cops. Els bocs s’alcen per agafar una mica d’embranzida i piquen amb violència la seva enorme cornamenta contra la del rival. Els cavalls llancen perilloses coces quan menys s’ho espera el contrincant. Els grans felins, els gossos i els cocodrils, entre d’altres, queixalen. Els ossos, a més de mossegar, poden atacar amb les urpes, que tallen com ganivets. Els lloros i les cacatues claven picossades...

I les girafes? Mosseguen? Llancen coces? Escupen des de les altures? La manera d’agredir d’aquests curiosos animals és fer pendular el llarg coll i colpejar amb el cap contra l’adversari, una mica, aplicant la llei física de l’ús d’una fona. Aconsegueixen picar amb les banyetes, curtes però molt dures, com la part superior del crani, contra, per exemple, el llom d’una altra girafa a una velocitat d’uns cent quilòmetres per hora. Poca conya, que fa mal i pot ser un cop mortal.

Carles Sala, sempre escrivint i sempre amb simpàtiques novetats en el mercat, ens presenta la història d’una girafa cadell que, després de passar-se moltes hores refrescant-se a la bassa de la zona de la sabana on viu amb la seva mare i tot d’altres animals, pateix una mena d’estranys atacs que fan que doni perillosos cops de cap aquí i allà.

Sala ens parla d’una manera amena dels refredats, tot i que sense gaire rigor científic, perquè s’agafen per culpa dels virus, no per estar mullat quan es fa fosc. No hi fa res, perquè la gràcia és saber com i quan es curarà la girafeta i deixarà de fer els esternuts que donen títol a l’obra: girafatxuuum! Fins que al final passen a ser... elefantatxuuuum!

Purificación Hernández representa amb la netedat i la tècnica habituals els cadells i les mares –perquè Sala mostra una mena de matriarcat– de girafa, elefant, mico, babuí, hiena, estruç, rinoceront, cargol, granota, zebra, peix, voltor, cuques de llum, ocells... a més d’un baobab i d’un parell d’acàcies, que tenen les fulles preferides de les girafes.

Girafatxuuum! Text: Carles Sala Il·lustracions: Purificación Hernández Editorial: Barcanova Pàgines: 48 Preu: 12,90 euros

Recomanacions a cau d’orella

Alana i les algues misterioses Text: Alice Cardoso Il·lustracions: Sandra Serra Traducció: David Aliaga Editorial: Picarona Pàgines: 32 Preu: 12 euros L’Alana és una nimfa que sempre balla i que juga amb amics com els peixos voladors i les granotes. Però unes algues vermelles que han aparegut al fons del llac els treuen les forces per fer activitats...
El Bosc amagat Text: A.J. Wood i Mike Jolley Il·lustracions: D. Mirtalipova Adaptació: Núria Font Editorial: Cruïlla Pàgines: 22 Preu: 15,95 euros Curiós llibre en què, a més de llegir uns textos al·legòrics i breus, es pot interaccionar amb nou dibuixos bigarrats i mig ocults. Com? Gratant la capa fosca que els cobreix i fent sortir tot de colors de sota, tal com vingui de gust.
Fred, el amigo imaginario Text: Eoin Colfer Il·lustracions: Oliver Jeffers Traducció: Nàdia Revenga Editorial: Andana Pàgines: 48 Preu: 14,90 euros Apologia ben construïda de la imaginació per fugir de la soledat. Una història de Colfer divertida, que afavoreix (si es vol) la reflexió, i uns dibuixos genialment esquemàtics del gran Jeffers conformen aquest àlbum sobre l’amistat.
NELSON MANDELA. EL CAMÍ CAP A LA LLIBERTAT Text: Antonio Lozano Traducció: Maria Rosich Editorial: Kalandraka Pàgines: 224 Preu: 13 euros Biografia novel·lada del líder contra l’apartheid, ara que es commemoren els cent anys del seu naixement. Lozano és fidel a la realitat, però també crea personatges de ficció que ajuden a entendre la història d’un líder venerat i universal.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor