Llibres

Entre Alice i ‘Clementine’

Roberto Innocenti va néixer el 1940 a Bagno a Ripoli, a tocar de Florència. És un autor autodidacte, com The Beatles, i com ells, tocat per la genialitat.

Va començar en el món de l’animació i va passar pels cartells de cinema i de teatre abans d’il·lustrar textos d’Eta Hoffmann, Charles Perrault, Oscar Wilde... I d’arribar a la il·lustració d’àlbums. El seu estil habitual, cinematogràfic, combina grans panoràmiques amb plans més propers, sempre detallista, d’un realisme voluntàriament imperfecte. Té un to clàssic que encaixa amb Cançó de Nadal i Pinotxo, però també amb obres de nova creació i ambient contemporani i urbà, com La niña de rojo, amb text d’Aaron Frisch. Tot plegat li ha valgut premis com ara la Poma d’Or de la Biennal de Bratislava, la Medalla de Plata de la Societat d’Il·lustradors de Nova York i, entre d’altres, el més important del sector, el Hans Christian Andersen.

A El meu vaixell Innocenti desenvolupa una idea personal: explicar els cinquanta anys de vida d’un gran vaixell frigorífic –per transportar productes frescos–, des que el construeixen a Sant Francisco en la dècada del 1930 fins que s’enfonsa. Viatja per tot el món, des dels tròpics fins als mars polars. Passa per la València republicana i per la Segona Guerra Mundial. Una biografia paral·lela a la del narrador, un jove mariner que en serà el capità i que comparteix l’amor entre la Clementine, el vaixell, i l’Alice, la seva companya des de la infantesa fins a la vellesa.

El text és un peu de foto de les vinyetes. No en cal més, la imatge ja ho diu tot. Als nens caldrà complementar-los algunes informacions històriques, tot i que l’obra es tanca amb un annex gairebé tècnic sobre el vaixell i un mapamundi de rutes marítimes. Una obra peculiar i personal per mirar i remirar amb deteniment.

El meu vaixell Idea i il·lustració: Roberto Innocenti Text: Amy Novesky Traducció: Maria Lucchetti Editorial: Kalandraka Pàgines: 40 Preu: 20 euros

Recomanacions a cau d’orella

Faules d’ísop Text: White Star Il·lustracions: Maria Vestita Traducció: Ramon Masnou Editorial: VVKids Pàgines: 12 Preu: 16,50 euros Cinc de les famoses faules d’Ísop en format sintètic i acompanyades de cinc puzles de 56 peces cada un. Mentre els petits fan els puzles, els pares poden complementar el text de les històries explicant les morals que contenen.
De què treballen els animals? Text: Wendy Hunt Il·lustracions: Muti Traducció: Núria Font Editorial: Cruïlla Pàgines: 64 Preu: 15 euros Amb un recorregut per mes de cent professions d’animals per catorze hàbitats variats, aquest llibre vol incentivar els lectors a imaginar com les diferents espècies treballen juntes en plena natura.
el gran viatge d’en pesolet Text: Davide Cali Il·lustracions: Sébastien Mourrain Traducció: Pau Joan Hernàndez Editorial: Baula Pàgines: 40 Preu: 10,50 euros El diminut nen Pesolet està envoltat d’amics (tots són insectes) i és feliç dibuixant sèries de segells. Quan es queda sense idees, construeix una avioneta per anar a conèixer món. Un de proper.
El fantasma del Canigó Text: José Manuel Blanco Editorial: Gregal Pàgines: 118 Preu: 13 euros Un home ric és assassinat d’un tret davant dels convidats. La policia no sap resoldre l’enigma. Ho fa el Marcel, de 14 anys i nebot de la víctima. Pel mig hi ha una famosa, top model, una professora de català, dos intents d’assassinat i, és clar, el fantasma del Canigó.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor