Còmics

Foscor activa

Las ciudades oscuras és un conjunt d’obres realitzades per Schuiten i Peeters que no tenen un protagonista fix. Els veritables personatges d’aquesta sèrie són les ciutats. Unes ciutats que són universos tancats, amb vida pròpia. D’una estètica art nouveau, el barroquisme de les construccions crea un clima asfixiant, de bogeria dels seus habitants, que venen a representar, dins de la seva aparent inversemblança, moltes de les absurditats de la vida real. Es tracta d’un clàssic del còmic europeu contemporani que contínuament es va reeditant. En la reedició de La sombra de un hombre, la història d’un home singular que té una ombra de colors, fins i tot s’han redibuixat algunes planes.

La sombra del hombre Autors: Benoit Peeters, François Schuiten Editorial: Norma. Preu: 26 euros

La vinyeta

La vinyeta és un element bàsic del còmic en què delimitem la unitat d’acció de la història que estem explicant. Es tracta, habitualment, d’un quadrat o d’un rectangle en què encabim el dibuix, la imatge i la resta d’elements expressius de la historieta. Però com passa amb moltes de les unitats del llenguatge d’aquest mitjà, l’evolució del gènere ha permès trencar les convencions i així podem trobar vinyetes circulars i, fins i tot, com feia el Gat Fèlix, convertir la línia d’una vinyeta en una arma per defensar-se.

Habitualment, la seqüència de vinyetes en el còmic europeu és una tira de tres o quatre vinyetes i unes tres o quatre tires per plana. Ara bé, en el còmic americà de superherois, es pot obrir una historieta amb una vinyeta de plana o fins i tot amb una doble plana d’una sola vinyeta. En el còmic modern, la vinyeta s’utilitza per donar més èmfasi dramàtic a les històries i, en el cas dels tebeos de superherois, la vinyeta se sol trencar i els personatges solen sortir-ne. El còmic japonès és un clar exemple de les múltiples possibilitats d’utilitzar la vinyeta com a element per reforçar l’acció.

LA PROPOSTA

A fer vinyetes!

Si tens el guió que et vam proposar fer en la primera tramesa d’aquesta secció, fes la planificació de les vinyetes de la primera plana de la teva història. Si no, crea’n un de nou. Inspira’t en els teus tebeos preferits, però no oblidis que la vinyeta cal dissenyar-la en funció d’allò que hi vols encabir.

Altres lectures

El Archivista Autor: Schuiten i Peeters Editorial: Norma Preu: 15,50 Un dels àlbums més emblemàtics de tota la sèrie Las ciudades oscuras i també un dels gràficament més intensos, cosa que va portar els editors a fer-ne una versió en gran format. Les ciutats amaguen secrets i hi ha qui els guarda.
Brüsel Autor: Schuiten i Peeters Editorial: Norma Preu: 25,65 El florista Constant Abeels viu en una de les ciutats obscures, Brüsel. A l’univers d’aquestes enrevessades ciutats, la burocràcia és més complexa que a la nostra societat. Per solucionar un problema amb les seves plantes, s’haurà d’endinsar en un món més complex que l’arquitectònic.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor