Còmics

Justicier local

No tot és la Lliga de la Justícia d’Amèrica. A la Mediterrània, ben a prop nostre, tenim justiciers. Drac Català n’és un. I a diferència dels grans superherois, para atenció en les petites coses. No es tracta de lluitar contra la gran amenaça alienígena, sinó contra la injustícia de carrer, contra el racisme. Drac Català, com tots els superherois, té una identitat amagada. Es diu Albert Roure i en una expedició muntanyenca a l’Himàlaia va entrar en contacte amb uns monjos de qui va aprendre tècniques que li serveixen per lluitar contra la injustícia.

Drac Català Gènesi Autor:Carles Roman Editorial: Còmics Roman. 15 euros

Els globus de diàleg

Jaume Vidal

Un dels elements més característics del llenguatge del còmic és el globus, també anomenat bafarada. De fet, la diferència entre el relat il·lustrat i la historieta es troba en aquest element en què s’encabeixen els diàlegs. Normalment, són esfèrics, però poden adoptar qualsevol forma. Els globus tenen una mena de bec (el delta) que s’orienta al personatge al que correspon el diàleg. Però, a més, el globus també pot ajudar a donar més pistes sobre les sensacions que té el personatge o el context en què es troba. Així, quan el delta es converteix en petits globus en línia vol dir que el personatge està reflexionant i la resta de personatges no senten el que diu a la bafarada. Si està enfadat, el bec pot agafar forma de dents de serra. Si el globus perd la seva forma esfèrica i sembla com si hagués d’esclatar, ens dona a entendre que el personatge està enfadat. També, com es pot veure a la vinyeta superior, el globus pren forma d’estalactites de gel, el que indica que fa molt de fred. Una altra manera d’encabir el text és un rectangle que se sol posar a la línia de dalt o la de baix de la vinyeta. Ja no es tracta de diàlegs, sinó que són texts que fan el paper de narrador i ens ajuden a situar el que està passant a la vinyeta. Se’ls diu textos de suport.

LA PROPOSTA

No els inflis, dibuixa’ls

L’exercici d’aquesta setmana és crear força tipus de globus. Personatges que pensen amb globus de què en surten d’altres de petits. Converses compartides amb un mateix globus amb diversos deltes. Globus amb el delta de serra que indica el mal humor del protagonista. I tots aquells a què la teva imaginació pugui donar sentit i coherència. Experimenta!

Altres lectures

Croqueta y empanadilla Autor: Ana Oncina Editorial: La Cúpula Preu: 12 euros Del primer volum de Croqueta y Empanadilla ja s’han fet 14 edicions. Història tendra i seductora amb un context totalment surrealista. N’han sortit dos volums més.
Rubia de verano Autor: Adrian Tomine Editorial: La Cúpula Preu: 16 euros No sempre et pots enamorar de la persona adequada. Això ens ve a dir Adrian Tomine, un autor què combina el lirisme amb una certa visió agra de la vida. Diverses històries recopilades d’Optic nerve, el tebeo que va crear l’autor. Personatges al llindar de la bogeria.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor