Llibres

Tot esperant el llop

Avui la secció és monogràfica de títols de terror que, quan són per a primers lectors, tenen trames d’humor o miren de desmitificar el motiu que provoca la por. Els vampirs són simpàtics, els fantasmes duen els llençols nets, els ogres, des de Shrek, no són el que eren, el monstre de l’armari al final és una entranyable bola de pèl... La foscor és una por superior, intangible, que costa de combatre perquè, per la força de la imaginació, permet contenir la resta de pors.

En el cas d’aquest molt recomanable àlbum dels francesos Myriam Ouyessad i Ronan Badel, l’objecte de la suposada por és el llop. Un motiu que es remunta als contes tradicionals. Fa uns quants anys van coincidir al mercat diversos títols que jugaven a favor del llop. Sempre cau millor ell que els tres porquets. El sàdic final a què el sotmeten les set cabretes no té nom. I en el cas de la Caputxeta... entraríem en un territori freudià i sexual que mereix un altre debat.

El llop no vindrà té diverses virtuts. Unes il·lustracions netes –envoltades de molt de blanc perquè les pàgines respirin– que tradueixen en divertides imatges les suposicions del conillet. Un ritme narratiu sostingut. Un gir final agraït. Però, sobretot, com es mostra la dura prova que ha de superar la mare conilleta quan posa a dormir el seu fill. “Estàs segura que el llop no vindrà?”, li pregunta el petit. I ella li diu que no i ho argumenta. I el conillet proposa una nova hipòtesi que desmunta la resposta de la mare o hi afegeix una variant. Un cop i un altre fins que en l’últim “com ho saps?” la mare cau en el típic “perquè ho sé!”, que també podria ser “perquè sí!”, o “perquè ho dic jo!”, o altres fórmules per amagar la derrota. Ells, els petits, sempre guanyen.

EL LLOP NO VINDRÀ Text: Myriam Ouyessad Il·lustracions: Ronan Badel Traducció: Marta Salvadó Editorial: Baula Pàgines: 32 Preu: 12,50 euros

Recomanacions a cau d’orella

Fantasma Gòric Text: Mar Pavón Il·lustracions: Francesc Rovira Editorial: Baula Pàgines: 32 Preu: 7 euros En Gòric és un fantasma professional que, tot i això, s’espanta quan es veu al mirall, al vidre d’un aparador o a l’aigua. Prefereix llençols que una altra mena de roba per anar a espantar la gent. Tot i que al final s’aclareix qui és. O això sembla...
bromes a les fosques Text i il·lustracions: Daniela Kulot Traducció: Meritxell Subirana Editorial: Kalandraka Pàgines: 32 Preu: 15 euros Divertit àlbum en què tres amics –un os, una llebre i un cuc, cosa ben curiosa– passen la nit junts a casa d’un d’ells. Dormir fora de casa i en grup comporta explicar històries de por que, al final, fan més efecte del previst.
El monstre de l’armari existeix... i t’ho demostraré Text: Antoine Dole Il·lustracions: Bruno Salamone Traducció: Tina Vallès Editorial: Animallibres Pàgines: 32 Preu: 15,95 euros Recorda Monstres SA, però prefereixo aquest àlbum que juga amb la por infantil, la imaginació i els personatges fantàstics en tots els sentits. Molt bones il·lustracions.
Que venen els fantasmes! Text: David Fernández Sifres Il·lustracions: Ximena Maier Traducció: Montse Molist Editorial: Baula Pàgines: 120 Preu: 9,05 euros Novel·la amena amb elements clàssics: una colla d’amics, un vell casalot i uns fantasmes. Hi ha una recepta per fer fora un grup de fantasmes? Potser cal planxar, o fer ganxet, o aprendre un idioma.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor