Llibres

Un còctel agradable

Sovint es publiquen còctels literaris en què 2 + 2 no fan 4. Sobretot quan es vol anar a rebuf de grans èxits com, per exemple, Harry Potter, Geronimo Stilton i el Diari de Greg. Hi ha còctels, però, que van més enllà de fórmules comercials i, a més, combinen tot d’ingredients respectant l’equilibri, la senzillesa efectiva i les bones arts.

A Un conte, la italiana Marianna Coppo ofereix un àlbum en què es pot identificar –una altra cosa és que l’autora en sigui conscient– Tot esperant Godot, de Beckett; Sis personatges en cerca d’autor, de Pirandello, i la tradició dels contes circulars que van conrear noms com ara Borges, García Márquez, Monterroso i, entre molts d’altres, Quim Monzó.

L’àlbum té l’aspecte exterior d’un sobre de carta d’avió, amb la vora amb ratlles vermelles, blanques i blaves, a més de tot de segells amb els personatges. Un cop l’obrim, i després de passar els crèdits, llegim en una doble pàgina en blanc: “Hi havia una vegada un full en blanc...” Quan girem full, llegim: “...que de seguida va deixar de ser-ho”, amb la presència de cinc personatges similars a animals de peluix. Mentre quatre decideixen esperar que arribi el conte del qual segur que formen part, el cinquè, avorrit, prefereix començar a dibuixar amb mil colors, deixant volar la imaginació i creant, de mica en mica, pàgina a pàgina, un escenari amb un gran arbre, ocells, dinosaures, unicorns... Els altres personatges es van integrant i al final es diverteixen molt. Fins que arriba una cigonya amb patins en línia que els dona un sobre igual a l’àlbum que acabem de llegir, el conte que esperaven, i tot torna a començar.

La moral és clara, sempre és millor tenir iniciativa, crear, participar... Per això Marianna Coppo fa un al·legat en contra del conformisme, l’apatia, la inseguretat i la por davant del desconegut. Un còctel que deixa un bon gust de boca.

Un conte Text i il·lustracions: Marianna Coppo Traducció: Lola Barceló Editorial: Kalandraka Pàgines: 48 Preu: 15 euros

Recomanacions a cau d’orella

Àvia, recordes... Text: Paul Russell Il·lustracions: Nicky Johnston Editorial: Beascoa Pàgines: 32 Preu: 14,95 euros El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, bon moment per llegir aquest magnífic àlbum en què l’àvia no recorda el seu nom, però la Maria, en lloc d’entristir-se, ho veu com una oportunitat per repetir-li una vegada i una altra que l’estima molt.
Com construir un germà gran Text i il·lustracions: Anaïs Vaugelade Traducció: Susana Tornero Editorial: Joventut Pàgines: 64 Preu: 24 euros La Zuza vol un germà gran i està decidida a construir-ne un, fent servir fustes per als ossos, cinta elàstica per als lligaments, quètxup per a la sang... Un àlbum divertit d’anatomia i bricolatge.
Nora, la petita campanera Text: Maria Carme Roca Il·lustracions: Maxi Luchini Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat Pàgines: 68 Preu: 12,45 euros La Nora viu a prop de la catedral de Barcelona i de gran vol ser campanera. Una divertida aventura amb el saber fer habitual de Maria Carme Roca i un homenatge a la campana Honorata.
Una setmana endimoniada Text: Rubèn Montañá Il·lustracions: Jordi Fenosa Editorial: Barcanova Pàgines: 176 Preu: 9,50 euros Quan el Joan arriba amb el seu pare a la Cala del Dimoni sap que l’esperen unes setmanes avorrides. Poc s’imagina que està a punt de conèixer una criatura sobrenatural i trapella que li oferirà un pacte que no podrà rebutjar. I diversió.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor