Còmics

Viatjar en un traç

Singular experiment que recull la tendència a fer periodisme dins del còmic. La revista de viatges Altaïr Magazine, vinculada a la llibreria de viatges Altaïr, presenta un número de la publicació que ha adoptat format de còmic i que en comptes de reportatges fotogràfics ofereix articles dibuixats que, a més de mostrar una manera diferent de fer reporterisme de viatges pel que fa a la forma, també ho fa en la manera de plantejar noves opcions de viure el viatge. En aquest experiment inèdit, hi ha col·laborat l’editorial Norma, la qual cosa permetrà comercialitzar el producte a les llibreries generalistes més enllà del circuit d’aficionats als viatges. Dos mons que es retroalimentaran.

Altaïr Magazine. Viajes dibujadoS Autors: diversos Editorial: Norma Editorial / Altaïr Preu: 25 euros

Periodisme il·lustrat

Des de sempre, el còmic ha aportat obres que volien oferir una imatge d’actualitat i aportar amb el seu llenguatge el coneixement d’un tema com si fos un reportatge periodístic. Però va ser Art Spiegelman qui va obrir un camí en explicar-nos la realitat dels camps de concentració nazis a partir d’un còmic. A principi dels anys noranta, Joe Sacco va afinar molt més en el camp del periodisme de vinyetes, amb obres com Palestina, Gorazde i Notas al pie de Gaza, que relataven els conflictes bèl·lics a Europa i a Orient. Ho va fer des de l’òptica de la població civil i amb fons de primera mà: el mateix dibuixant anava a documentar-se a les zones de conflicte i després ho traduïa en les seves més que recomanables obres, amb una intensitat i rigor tant o més vàlids que el del millor dels periodistes en el millor dels diaris. Aquest reporterisme, nascut a l’ombra de la novel·la gràfica, ha agafat força i són molts els autors de còmic amb vocació periodística que han eixamplat els gèneres dins de la narrativa dibuixada. El periodisme recorre als reportatges històrics per explicar temes d’actualitat. La Cúpula ha publicat Sally Heathcote. Sufragista, de Kate Charlesworth, Bryan Talbot i Mary M. Talbot, que tracta d’una pionera del feminisme que va lluitar per aconseguir el vot femení.

LA PROPOSTA

La notícia del dia

Pensa en el fet més rellevant que has viscut aquesta setmana. A l’escola, fent esport o en algun moment dels que has passat a casa i fes-ne un guió per dibuixar una plana. Serà el teu diari il·lustrat dels esdeveniments que omplen la teva vida.

Altres lectures

Periodismo cómic Autor: Diego Matos Agudo Editorial: Comunicación Social Preu: 20 euros Llibre divulgatiu que explica la història del tema que tracta la Comiteca d’aquesta setmana: el còmic pensat com una eina periodística.
Imparables Autor: Pandora Mirabilia i Mar Guixé. Editorial: Astronave Preu: 14,90 euros Gran treball que tracta d’aclarir conceptes relacionats amb el feminisme i amb el moviment LGTB que fa referència a gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals. Un autèntic reportatge gràfic que trenca tòpics.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor