Llibres

Viatge incert

Tot viatge exterior també ho és d’interior. Es poden conèixer persones, paisatges, costums i cultures que ens ajuden a formar-nos. Això quan el viatge és de turisme, de vacances, des de la superioritat –conscient o no– de la capacitat econòmica, del rol social que ens permet viatjar per pur gaudi. Molt bé, però què passa quan el viatge no té res d’atractiu? Quan significa deixar-ho tot –en sentit radical– enrere: família, amics, casa, records, felicitat... Què passa quan el viatge és una fugida per intentar preservar la vida? Doncs que l’aprenentatge és encara més gran. I ens pot esclafar. És salvatge. És inoblidable. És vital i, per tant, inevitable.

Això és el que narren els textos breus de Daniel Hernández Chambers i les il·lustracions colpidores de Federico Delicado al molt recomanable àlbum Un llarg viatge. Els autors ens mostren el trajecte paral·lel de dues oques i d’un grup d’humans, en la condició equiparable de bestioletes que pretenen sobreviure viatjant fins a un lloc millor. Les oques cap al sud i els refugiats cap al nord. Encara que aquest viatge comporti tota mena de perills, fins al punt que no sempre estigui garantit arribar a bon port. Mai més ben dit.

Un àlbum oportú per reflexionar sobre la tragèdia permanent que, des de fa anys, castiga desenes de milers de persones que fugen de la fam i la guerra a diferents punts de l’Àfrica i que, en massa casos, moren ofegats al mar o no són acceptats allà on sigui que aconsegueixen arribar.

Tant el text com les il·lustracions són poètics, delicats i contundents alhora, realistes però amb elements simbòlics. Un viatge que es fa massa curt.

Un llarg viatge Text: Daniel Hernández Chambers Il·lustracions: Federico Delicado Traducció: Bel Olid Editorial: Kalandraka Pàgines: 48 Preu: 15 euros

Recomanacions a cau d’orella

El nostre circ Text: Fran Nuño Il·lustracions: Anna Aparicio Traducció: Txell Freixinet Editorial: Takatuka Pàgines: 56 Preu: 17,50 euros Àlbum amb una història circular per fonamentar l’autoestima i la col·laboració en què cada personatge del circ, en realitat, en voldria ser un altre: el pallasso voldria ser la trapezista, la trapezista somia ser malabarista, etc.
Comptant núvols Text: Núria Pradas Editorial: Edebé Pàgines: 176 Preu: 10,50 La prolífica Núria Pradas presenta una novel·la que toca el sempre delicat tema de la pèrdua. La Maria té dinou anys i està enfonsada: fa pocs mesos va morir el seu xicot en un accident de cotxe. Al poble on estiuejava de petita i era feliç, un triangle amorós li complicarà més la vida.
Jo, en Watson i l’armari de la Jacqueline Text: Gemma Lienas Il·lustracions: Marisa Morea Editorial: Cruïlla Pàgines: 120 Preu: 13 euros Premi Vaixell de Vapor de Gemma Lienas, que està en bon moment de premis. Amb la base narrativa d’una nena investigadora i un misteri, Lienas també toca temes socials actuals, com ara els desnonaments i la malaltia.
La segona vida del Marc Autor: David Nel·lo Editorial: Cruïlla Pàgines: 144 Preu: 11,95 Premi Gran Angular de David Nel·lo, efectiu com sempre, prolífic com Pradas i en bon moment de premis com Lienas. Quan l’Abel comença a fer de cangur del Marc no s’imagina que el que havia de ser una feineta es convertirà en una història que no podrà oblidar mai. Qui és en Marc?
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor