Articles

El racó dels saberuts

Per què somiem?

Text: Lluís Llort Il·lustració: Sergi Càmara

Per què a la tardor canvien de color les fulles de molts arbres?

Les plantes s’alimenten dels minerals de l’aigua i de la terra, però també de l’energia de la llum, gràcies a un pigment anomenat clorofil·la, que és de color verd, i a un procés anomenat fotosíntesi. Quan a la tardor les fulles comencen a estar velles, la clorofil·la s’emmagatzema a l’interior de la planta i llavors deixa veure el to marronós dels altres pigments que formen la fulla.

Per què somiem?

Tot i que el nostre cos intenta alentir totes les seves funcions, diferents activitats continuen en marxa, com ara la digestió. El nostre subconscient, que és qui fa que somiem, aprofita la calma per generar els somnis, que és la manera de descansar del cervell, la seva hora del pati, podríem dir.

Els peixos dormen?

A la seva manera, sí, és clar. No tenen pijama, ni coixí, ni llençols, ni ningú que els llegeixi un conte, i, el pitjor de tot, no tenen parpelles i no poden tancar els ulls per evitar la llum. El que fan és descansar al llot o entre les plantes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor