Articles

El racó dels saberuts

Per què s’entelen els vidres?

Text: Lluís Llort Il·lustració: Sergi Càmara

Per què tremolem quan tenim fred?

El nostre cos disposa d’uns reguladors tèrmics per defensar-se del fred i de la calor. Quan fa fred, aquests reguladors provoquen uns tremolors involuntaris que serveixen per mantenir tonificats els músculs: els fan treballar per generar una mica d’escalfor.

Per què s’entelen els vidres?

Això només passa quan estan freds i topen amb una font de calor, per exemple quan al carrer la temperatura és baixa i a dins del cotxe portem la calefacció encesa. És una reacció provocada per la condensació del vapor d’aigua, és a dir, perquè gotetes microscòpiques d’aigua s’enganxen al vidre.

Per què els àrbitres fan servir un xiulet?

Fa molts anys, el 1883, l’àrbitre M.H. Attack (amb aquest cognom podia jugar de davanter), de Nova Zelanda, fart que els futbolistes no li fessin cas, es va endur un xiulet de casa i, quan el va haver de menester, el va bufar ben fort. Sorpresos, tots els jugadors es van aturar quan el van sentir. Des de llavors es fa servir el xiulet en tots els esports amb àrbitre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor