Llibres

Llegir i viure

És possible que una de les diverses fonts d’inspiració de Klaus Hagerup (Oslo, 1946) a l’hora d’escriure La nena que va salvar els llibres fos una notificació de l’editorial per comunicar-li que destruïen les restes d’una edició antiga d’una obra seva. No sé si les editorials noruegues fan com les catalanes, però podria ser. Amb els magatzems plens a vessar, opten per destruir llibres. I cal molt més que una nena per revertir la situació. Primer, que no es publiqui tant i, després, fan falta molts, molts més lectors, com reclama l’obra.

Cal lloar d’aquest àlbum, de bon inici, les il·lustracions de Lisa Aisato, també noruega, però del 1981. Té un estil càlid i emotiu, representa els humans de manera encertada, juga amb la llum i les textures, combina tècniques i beu de fonts com la il·lustració publicitària dels anys setanta i vuitanta i d’un autor clàssic com Norman Rockwell. És molt bona.

La història ens parla d’una nena de 10 anys que no es vol fer vella, que és una lectora obsessiva, que quan descobreix que a la biblioteca (és amiga de la bibliotecària i d’un vell entranyable) destrueixen els llibres que ningú llegeix els vol salvar, que posa en marxa l’efecte boca-orella amb un títol i que, finalment, s’adona que cal viure el present. Hagerup toca temes com la vellesa, la mort, el futur, la lectura, la recerca... I no em puc estar de plantejar una pregunta: per què sempre que es vol vendre la lectura com un acte formidable es fa a través de personatges solitaris i obsessius? Si una nena es passés tot el dia, per exemple, fent aeromodelisme, seria preocupant. Cal fomentar la lectura, naturalment, però potser és hora de fer-ho amb altres models.

La nena que va salvar els llibres Text: Klaus Hagerup Il·lustracions: Lisa Aisato Traducció: Laura Segarra Editorial: B de Blok Pàgines: 64 Preu: 16,95

Recomanacions a cau d’orella

Tancat en una bombolla Text: Stewart Foster Traducció: Marta Pera Editorial: Bambú Pàgines: 352 Preu: 11,90 Colpidora i ben narrada història d’en Joe, un nen londinenc d’11 anys que està malalt i no recorda haver viscut mai fora de l’habitació de l’hospital. La vida li canvia, però, quan arriba un nou infermer, l’Amir, un emigrant de l’Índia.
Jum hecho de oscuridad Text: Elisabetta Gnone Siluetes en paper: Linda Toigo Traducció: Miguel García Editorial: Duomo Pàgines: 224 Preu: 14,90 Segona novel·la de la sèrie de l’Olga, la nena feta de paper retallat (en aquest cas siluetes) de Toigo amb text de Gnone, ple d’històries amb uns ambients, personatges i emocions que tornen a deixar entreveure que serà un èxit i un futur clàssic.
L’Ada Goth i la Simfonia Sinistra Autor: Chris Riddell Traducció: Montse Molist Editorial: Cruïlla Pàgines: 224 Preu: 14 Quart títol d’aquesta sèrie de l’Ada Goth. Com sempre, amb una edició acurada (entre altres detalls, al final hi ha un minicòmic de regal) per formar el millor marc per als abundants i personals dibuixos a ploma de Riddell.
La primera onada Autor: Mariló Àlvarez Sanchis Editorial: Bromera Pàgines: 176 Preu: 9,95 Obra de debut que planteja una distopia per parlar de valors com l’amistat, la lleialtat i la bondat humana. Després de la Gran Guerra, la Terra ha quedat assolada i la humanitat es veu abocada a posar en marxa un projecte d’evacuació cap a la Lluna, el Programa Èxode.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor