Articles

El racó dels saberuts

Per què ens constipem?

Text: Lluís Llort Il·lustració: Sergi Càmara

Hi neva mai, al pol Nord o al pol Sud?

No. Perquè pugui nevar allà on sigui cal que hi hagi humitat a l’aire. Quan la temperatura arran de terra està per sota dels -25 ºC, l’aire és molt sec i no hi pot nevar. Al pol Sud la temperatura mitjana és de -48 ºC i al pol Nord, una mica més suau, però també hi fa molt fred.

Per què ens constipem?

Després de suar fent alguna activitat o quan a l’hivern passem fred, les nostres defenses disminueixen i els virus de les malalties ho aprofiten per atacar-nos. Al virus del refredat li encanten les vies respiratòries i, per fer-lo fora, el nostre cos segrega mocs i ens fa tossir. Per evitar la baixada de defenses, després de jugar, per poc que hàgim suat, és recomanable que ens eixuguem bé i ens abriguem, encara que al principi tinguem calor.

Què vol dir ‘amfitrió’?

Heu sentit mai la paraula amfitrió? Li diuen a qui ofereix un banquet per a tota la família, per exemple el dia de Nadal, o a qui organitza tots els detalls d’una festa d’aniversari. Tot plegat perquè el rei de Tebes, que era molt generós quan oferia dinars esplèndids als seus convidats, es deia... Amfitrió.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor