Còmics

L’onomatopeia, el so del còmic

Els còmics tenen sonoritats. Les onomatopeies en les vinyetes són la reproducció de paraules que ens evoquen un determinat so. El clàssic booom, tots l’associem a un tret de canó; el boing, boing, a una pilota que bota, i el plaf!, a un clatellot. Però compte, no tots els sons tenen la mateixa paraula, segons els idiomes, també canvien les onomatopeies. Per exemple quan un gos lladra, en castellà posaríem guau!, però en català faríem sevir bub! L’anglès, que és un idioma molt onomatopeic i en què molts objectes són definits amb paraules que evoquen el seu so, utilitza onomatopeies que nosaltres no faríem servir, tot i que la globalització també ha arribat als sons, i les onomatopeies es fan internacionals.

Hi ha autors que treuen molt rendiment, pel tipus d’historietes que fan, de les onomatopeies, com Ibáñez, ja que a les planes de Mortadel·lo hi ha molts cops, caigudes i trencadisses. A més de la funció d’il·lustrar la sonoritat de les escenes, cosa que aporta més informació sobre el que succeïx en cada vinyeta, l’onomatopeia té una potència gràfica i visual que reforça la seva importància més enllà del mer ús funcional i que dona a l’obra una pàtina artística. Tant és així, que els artistes pop del anys seixanta, que utilitzaven referències a la cultura de masses del segle XX, van fer servir les onomatopeies del còmic per omplir els seus quadres. Un cas emblemàtic és el de l’artista Roy Lichtenstein.

Dimonis nadalencs

En llenguatge de còmic es denominen one-shot les històries d’una sèrie publicades en una sola tramesa sense continuïtat. Krampusnacht és un one-shot nadalenc de Hellboy, que ha de lluitar contra un terrible dimoni que ataca els nens. Hellboy sap el que es fa perquè ell també ha nascut a l’infern, ha estat traslladat a la terra a causa d’un experiment nazi i ha estat capturat i educat pels americans, amb els quals col·labora en un departament especial de casos paranormals. Si no t’agrada el terror, millor tria’n un de Star Wars.

HellBoy Autor: Mike Mignola i Adam Hughes Editorial: Norma Preu: 3,95 €
LA PROPOSTA

Xof!; bang!; nyec-nyec

Posa als globus onomatopeies que expressin la pluja que cau en un terrat, un gat xisclant perquè li trepitgen la cua, el so d’un mòbil, un crit i un xiulet.

Altres lectures

El tesoro del cisne negro Autor: Paco Roca i Guillermo Corral Editorial: Astiberri Preu: 20 euros Intel·ligent i personal homenatge dels autors a Hergé i a la narrativa i a l’estètica de la línia clara europea del segle XX, però amb ulls totalment actuals.
Dragonero. Orígenes Autor: Enoch, Vietti i Matteoni Editorial: Panini Preu:25 euros La recent aliança de Panini amb l’editor italià Sergio Bonelli permetrà al públic gaudir del més depurat còmic popular italià. Amb Dragonero, el lector es pot endinsar en un univers de fantasia heroica amb tots els ingredients del gènere.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor