Còmics

El color, l’ànima del dibuix

El color no té en el còmic una funció merament decorativa, perquè quedi més bonic. El color ens pot servir, per exemple, per expressar el passat des de la mirada del present –un flashback–. Aleshores, l’autor acoloreix en una totalitat diferent les vinyetes que mantenen el relat en el present en relació amb les que ens porten al passat. El color també pot tenir la funció d’augmentar el dramatisme, com utilitzar el vermell per reforçar la tensió d’una escena, o el negre i la gamma de grisos per reforçar la inquietud en un relat, per exemple, d’intriga. Actualment, el color ha agafat molta importància en el còmic i existeix la figura de l’autor especialista en passar a color una historieta, el nom del qual sol sortir a la portada com a coautor. S’empren diverses tècniques, fins i tot de pictòriques, com les que en els anys vuitanta va fer servir el britànic Dave McKean, que fins i tot va utilitzar el collage per il·luminar el seus dibuixos. Durant molts anys, l’autor indicava amb paper transparent els colors que hi anaven, que eren afegits a l’impremta. Ara la possibilitat cromàtica del còmic ha augmentat molt amb l’ús dels programes informàtics que, d’altra banda, han fet perdre la màgia del color directe sobre el paper.

Un món de vertigen

Interessant i molt treballada proposta de còmic que combina el relat històric d’una època i els drames personals dels seus protagonistes. Estem a la Nova York del primer quart del segle XX. La ciutat creix cap al cel, i els gratacels són el símbol del progrés, però també de la mort. Són molts els treballadors immigrats, sobretot irlandesos, que es deixen la vida en la perillosa feina de caminar sobre bigues de ferro que és balancegen en el buit. Hi ha qui ha arribat a Amèrica cercant un futur; d’altres, però, ho han fet fugint del passat.

GIANT Autor: Mikaël Editorial: Norma Preu: 26 euros

Altres lectures

Cómics de los 80 Autor: Manu González Editorial: Redbook Preu: 20 euros Els anys vuitanta van ser de bona collita per al còmic: va arribar el manga, els superherois van canviar i es va gestar la novel·la gràfica. Aquest llibre selecciona les millors obres de la dècada.
Cómo ser un perfecto infeliz Autor: The Oatmeal Editorial: Astiberri Preu: 10 euros Darrere de la signatura The Oatmeal hi ha Matthex Inman, un autèntic mestre del món d’internet que ha explorat totes les seves possibilitats, tant comercials com creatives. The Oatmeal és també el nom del lloc web en què l’autor reflexiona i ironitza sobre la vida, com en aquest petit àlbum en què, trencant totes les convencions del còmic, parla de la felicitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor