Articles

El racó dels saberuts

Per què creixen les plantes?

Text: Lluís Llort Il·lustració: Sergi Càmara

Què és el “cicle vital”?

Si prenem l’exemple d’una planta, aquest cicle el podem resumir en sis parts: d’una llavor en surt un brot, del brot passem a la planta, la planta fa flors, després surten els fruits, que, quan són madurs, deixen caure llavors a terra i tornen a germinar. I tornem a començar.

Per què ens surten blaus quan ens donem un cop?

Quan ens donem un cop prou fort, és fàcil que se’ns trenquin alguns petits vasos sanguinis que formen part de la musculatura o de la pell. La mica de sang que es vessa no pot sortir a l’exterior i per això apareix la taca blavosa sota la pell. Quan pressionem fa mal perquè hi ha una petita lesió.

Per què creixen les plantes?

Tots els éssers vius, si tenim les condicions necessàries, creixem i ens desenvolupem per estar preparats abans de reproduir-nos i mantenir en actiu el cicle vital. Les plantes també creixen (fins i tot les dels peus!), tot i que a més velocitat que molts animals perquè tenen una vida més curta i han de madurar abans.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor