Llibres

Fins a vint reverències

L’artista Perejaume va escriure a Paraules locals: “Els llocs, en allò més essencial que és pensar en el món, no rivalitzen, tots tenen la seva superfície de pes. Cap indret no és repetible i, per això, qualsevol bocí de món és digne de reverència com el que més.”

Amb aquest fragment comença Paisatges de Catalunya, un excel·lent títol de Símbol Editors, treballat amb cura i bon gust. Els autors són el geògraf i fotògraf Rafael López-Monné (Tarragona, 1964) i la il·lustradora i dissenyadora gràfica Marta Casals i Marquilles (Barcelona, 1989).

La idea parteix d’un títol també publicat per Símbol, Paisatges d’arreu del món, amb textos de Claire Lecoeuvre, il·lustracions de Vincent Mahé i traducció de Maria Llopis. Els vint paisatges triats en aquell cas –com ara un desert de sal al bell mig de la muntanya boliviana, unes cascades grandioses entre els Estats Units i el Canadà i el mont Fuji del Japó–, en aquest cas es limiten a la geografia catalana.

Del Canigó al delta de l’Ebre, del Pla de Lleida a les Medes, Catalunya alberga un conjunt de paisatges que el fan un país divers des de tots els aspectes naturals que el configuren. Paisatges de Catalunya recull vint magnífiques il·lustracions de Casals, molt apaïsades i a pàgina dreta i, a la banda esquerra, vint textos en què López-Monné ens introdueix en la història natural, humana i llegendària de cada indret. A dalt podeu veure el Montseny. La veritat és que els autors fan agafar moltes ganes de visitar els vint paratges i fer-los la reverència que es mereixen. Primer als paisatges i després, a ells.

Paisatges de Catalunya Text: Rafael López-Monné Il·lustracions: Marta Casals Editorial: Símbol Pàgines: 52 Preu: 16

Recomanacions a cau d’orella

Amics Autora: Meritxell Duran Editorial: Combel Pàgines: 14 Preu: 12,90 Àlbum per a primers lectors amb elements mòbils, solapes i desplegables. La Maria saluda traient la llengua, en Marcel sempre està als núvols, la Julieta no s’hi veu gens, sense ulleres... Tots tan particulars... i tan amics. Llibre sobre la diversitat i la singularitat de les persones.
ELS esquelets divertits Autora: Janet & Allan Ahlberg Traducció: Carlos Mayor Editorial: Kalandraka Pàgines: 32 Preu: 15 Tres esquelets (un d’humà gran, un de petit i un de gos) surten una nit a passejar i a espantar la gent. No es troben gent, però sí molts més esquelets com ells al zoològic de la fosca ciutat on viuen. Història senzilla amb un humor entre negre i mexicà.
Empar i Jaume el Primet Autora: Fani Grande Il·lustracions: Ramon Pla Editorial: Bromera Pàgines: 150 Preu: 9,50 Dins la col·lecció de textos teatrals Micalet, aquesta obra ens presenta el Jaume el Primet, que vol ser actor i interpretar el seu heroi: el rei Jaume I. El director de l’obra, però, es nega a deixar-lo pujar a l’escenari perquè és escanyolit i tartamudeja.
Edoll Text: Jordi Folck Editorial: Barcanova Pàgines: 136 Preu: 12 L’Àlex rep una joguina, un nou exemple d’intel·ligència artificial (IA) anomenada EDOLL. Comença com a lloança a la tecnologia i acaba en combat entre l’enginy humà i la IA. Una novel·la hiperactiva, cent per cent dialogada i amb un cert excés de varietats tipogràfiques.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor