Articles

El racó dels saberuts

Com aconsegueixen flotar, les illes?

Text: Lluís Llort. Il·lustració: Sergi Càmara

Quina és la teoria d’Arquimedes?

“Qualsevol cos submergit en un líquid és empès verticalment cap amunt amb la mateixa força que el pes del volum de líquid que fa fora.” Si llancem una pedra en un recipient mig ple d’aigua, veurem que s’enfonsa i que el volum de l’aigua augmenta (amb aquest sistema es pot calcular el volum exacte de cossos sòlids). Si hi llancem una nou flotarà, perquè pesa menys del que pesaria una nou de la mateixa mida però feta d’aigua.

Com aconsegueixen flotar, les illes?

De cap manera, perquè, tot i que ho pugui semblar, no floten. Les illes són una porció de terra envoltada d’aigua per totes bandes, allunyada del continent. Una illa molt petita podria ser com el cim d’una muntanya que sobresurt del mar. Però hi ha illes molt grans que no es poden considerar com un simple cim.

Com és que floten els transatlàntics?

Els vaixells enormes, grans com edificis sencers i construïts amb ferro, poden flotar perquè a dins tenen molt d’aire i això fa que el seu volum total pesi menys que si el mateix volum fos només d’aigua. Un tal Arquimedes ens ho explicaria millor...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor