Made in Catalonia

La cendra que deixen les flames

Una aplicació web permet visualitzar els efectes de tots els focs forestals dels darrers 30 anys al país

L’estiu 2018 es tancarà, molt probablement, amb els millors registres pel que fa a incendis forestals de les darreres dècades. Si res es torça, serà l’estiu amb menys hectàrees cremades dels últims trenta anys. La superfície afectada pel foc no superarà les 200 hectàrees, res a veure amb el que se solia cremar habitualment en un estiu a Catalunya: 1.261 hectàrees van quedar arrasades l’estiu del 2017 i fins a 1.893, l’any anterior. La pluja, més abundant aquest any que en campanyes anteriors, n’és una de les principals causes, i també la major prevenció.

Ara bé, l’estiu marxa però no s’emporta el perill d’incendi. Hi ha precedents que així ho constaten. El 2013 es va viure un devastador foc fora de temporada quan, una cruenta sequera durant la tardor i episodis de fort vent van ser la causa d’un incendi a les comarques del Baix i l’Alt Empordà, entre els nuclis de Vilopriu i Camallera. Va ser al novembre i, per si sol, va cremar més hectàrees (més de 900), que tota la resta de focs forestals d’aquell any.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha posat en marxa una nova aplicació web, anomenada Foc al bosc, que permet visualitzar la distribució i l’abast territorial de tots els incendis forestals que ha patit Catalunya entre el 1986 i el 2017.

L’eina permet buscar l’incendi en una llista en què es mostra la data, el nom del municipi afectat i la superfície cremada. Es poden visualitzar tots els focs del període 1986-2017 o bé fer la cerca més acurada, només per un any concret. També es pot seleccionar un incendi específic a partir de la imatge al mapa. En aquest cas, la lupa permet acostar-se a la zona afectada per veure exactament quins van ser els terrenys que van quedar socarrimats.

A més, l’aplicació incorpora una altra possibilitat, només per als incendis ocorreguts des del 2004. En aquest cas, en seleccionar una franja de mapa la pantalla es divideix en dos: a l’esquerra es mostra l’estat dels terrenys abans del foc i a la dreta, els efectes després del pas de les flames. L’interessat pot anar passant anys cap endavant per comprovar el ritme de recuperació de la massa forestal.

Les dades d’origen per a aquesta aplicació són els de la base cartogràfica d’incendis forestals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que es troben al portal de dades obertes de la Generalitat.

La Generalitat presenta l’aplicació, totalment gratuïta, com una eina “de consulta i conscienciació”. El Departament de Territori posa de relleu que el 64% del mapa de Catalunya es correspon amb terreny forestal, amb una continuïtat del bosc que facilita els grans incendis. El progressiu abandonament de l’agricultura ha impulsat el creixement de la massa forestal i, sense tallafocs naturals, s’ha elevat el risc de grans incendis. Les altes temperatures de l’estiu i els períodes de sequera típics del clima mediterrani són altres elements que agreugen el risc que hi hagi incendis forestals. L’eina possibilita conscienciar sobre els efectes dels incendis i, de passada, sobre com n’és, de lenta, la recuperació dels boscos que han quedat afectats pel foc.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor