Made in Catalonia

Una copa de vi per accedir al purgatori

Bodegues Torres estrena el nou celler de les Garrigues i consolida el vi Purgatori com el seu emblema a la DO Costers del Segre

En algun lloc indeterminat, a mig camí del cel i l’infern, hi ha el purgatori. El celler Torres l’ha situat a Juneda, a la comarca lleidatana de les Garrigues. El Purgatori de Torres és un vi sorgit de la garnatxa i la carinyena i que s’ha consolidat com l’emblema de la família Torres a Costers del Segre, recuperant el llegat dels monjos benedictins, que l’any 1770 ja elaboraven vi en aquest lloc inhòspit.

Miguel Torres Maczassek, cinquena generació al capdavant de les bodegues Torres, posa de manifest que l’aposta de Torres per les Garrigues ve de lluny: “Fa gairebé vint anys que vam decidir apostar per aquesta zona de clima extrem, tornant-hi a plantar vinyes. Amb els anys, hem pogut constatar l’excel·lent adaptació de varietats mediterrànies com la garnatxa i la carinyena. Purgatori és el primer vi que va néixer d’aquestes vinyes, fa sis anys. Amb la inauguració del celler, culminem un projecte molt encoratjador que ens ha portat a recuperar l’antic celler dels monjos benedictins del segle XVIII.”

Torres ha estrenat el celler amb la verema d’aquest any. Els dipòsits d’acer inoxidable i de formigó, construïts amb terra de la pròpia finca, s’han omplert amb el raïm collit a mà de les vinyes de la finca. Vinyes que es distribueixen en tres cotes diferents, fins als 550 m, amb un desnivell de més de 200 m. Cada parcel·la té el seu moment propi de recol·lecció, en funció del moment òptim de maduració, i el raïm es processa també a mà i per separat, per preservar la integritat del fruit. La combinació de l’acer, que potencia la fruita, i del formigó, que afavoreix una bona maduració i evolució del vi, permet dotar el vi d’una major complexitat. Després, els vins envelleixen en botes de roure francès entre 15 i 18 mesos abans de sortir al mercat.

La família Torres va adquirir la masia i la finca de 870 hectàrees l’any 1999, i hi va reintroduir el cultiu de la vinya. Actualment, compta amb 200 hectàrees de vinyes certificades com a ecològiques, i 100 hectàrees d’oliveres. El clima continental, les marcades oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit i la distribució de la vinya en tres cotes diferents converteixen aquesta finca de les Garrigues en una de les més qualitatives del grup Torres, a més d’un excel·lent camp de proves per estudiar varietats ancestrals recuperades i per investigar l’adaptació dels ceps al canvi climàtic.

Una aposta per l’eficiència energètica

La finca de les Garrigues és una aposta multidisciplinària del grup Torres. El celler, que està obert al públic sota reserva prèvia, s’ha construït amb criteris d’eficiència energètica i disposa d’una instal·lació de plaques fotovoltaiques per satisfer l’autoconsum, d’acord amb el compromís mediambiental de les bodegues Torres i el seu afany de reduir les emissions de CO2 per minimitzar els efectes del canvi climàtic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor