Made in Catalonia

A la muntanya, millor que a casa

El projecte d’obres de millora del refugi Ventosa i Calvell rehabilita un espai mític dels Pirineus emprant tècniques d’aprofitament energètic

El refugi Ventosa i Calvell (Alta Ribagorça) planta cara al fred. El Centre Excursionista de Catalunya, entitat que gestiona l’equipament refugi, ha impulsat unes obres de millora i de remodelació de l’edifici, situat al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per millorar el servei i la comoditat dels usuaris i dels guardes. Aplicant tècniques d’eficiència energètica i materials sostenibles, s’ha aconseguit un aïllament que millora notablement les condicions de confort de la consrucció. Al refugi vell, la temperatura se situava entre els 5 i els 10°C durant l’hivern i, en canvi, després de la remodelació s’aconsegueix que, sense cap mena de calefacció, les temperatures es mantinguin durant molts dies a la ratlla dels 25 graus. Aquesta remodelació s’emmarca dins d’un pla molt més ampli, impulsat per la Comissió de Refugis del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), per garantir que els refugis catalans continuïn sent una referència als Pirineus.

El projecte de remodelació, que ha comptat amb una subvenció del Departament de Territori i Sostenibilitat, és obra de Josep Bunyesc, un arquitecte especialista en construccions de refugis i d’edificis d’alt rendiment energètic. A part de la remodelació, se n’ha ampliat la capacitat, ja que s’ha passat de 261 m² construïts a 391 m². S’ha dotat el refugi de cinc banys amb vàters secs i de quatre dutxes amb aigua calenta. La remodelació també ha tingut en compte el respecte pel medi ambient en el tractament de les aigües brutes.

La construcció del refugi es va dur a terme l’any 1942, i era propietat del polític Joan Ventosa i Calvell. L’any 1954, Ventosa i Calvell va voler celebrar el seu 50è aniversari com a soci del Centre Excursionista de Catalunya cedint a l’entitat l’ús de l’edifici com a refugi de muntanya, la inauguració del qual es va fer l’11 de febrer del 1955. Amb els anys, la vella cabana, que va ser testimoni de les primeres escalades i ascensions importants de la zona, es va anar deteriorant fins al punt que era perillós entrar-hi. El 1976, el Centre Excursionista de Catalunya va decidir celebrar el centenari de l’entitat amb la construcció del nou refugi Ventosa i Calvell.

Els productors del Pirineu, sense secrets

El Parc Natural de l’Alt Pirineu i una trentena dels artesans i productors que treballen al Pallars Sobirà i a l’Alt Urgell busquen fomentar les visites als tallers i obradors de la zona. El parc ha editat un llibret amb tota la informació sobre aquests petits negocis. La majoria són de productes agroalimentaris com carn de vedella i corder, formatges, iogurts, llet i melmelades, però també n’hi ha que estan relacionats amb la roba, les herbes aromàtiques, la fusta i la pell.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor