Made in Catalonia

Un laberint d’oli i de música

Un empresari agrari lleidatà impulsa un projecte per habilitar en una finca de Torrebesses el laberint d’oliveres més gran d’Europa

En poc més d’un quart d’hora en cotxe des de Lleida s’arriba a Torrebesses, el poble on hi ha el Castell Palau, una fortalesa amb mil anys d’antiguitat que des de fa un temps, i després d’una exhaustiva reforma, està condicionada com a allotjament rural. Josep Anton Ortiz, un empresari agrari natural d’Alpicat va comprar la finca l’any 2008 i hi va fer les obres de rehabilitació i conservació necessàries. “Tenia oberts dos expedients de ruïna”, explica. Ortiz i la seva família són titulars de l’empresa Ort Bell, un negoci que des de fa 25 anys es dedica a l’exportació de fruita, i atrets per l’atractiu del castell de Torrebesses, i pel potencial que van veure que podia tenir la finca, van voler revitalitzar l’espai com a allotjament per a ús turístic. Ara s’han proposat escriure un nou capítol de la seva aventura emprenedora: aixecar el primer laberint d’oliveres d’Europa. Ho fan al Mas Janet, també a Torrebesses, una finca amb molta història al darrere i que ara és propietat de la Fundació Aspros, una entitat que assisteix persones amb discapacitats. Gràcies a un acord subscrit amb Aspros, Josep Anton Ortiz ha aconseguit la cessió per explotar Mas Janet durant un període de vint anys.

El juny de l’any passat hi van plantar prop de 10.000 oliveres. N’obtindran l’oli per comercialitzar-lo, Music Oil, l’anomenaran, però, a més, les oliveres s’han repartit pel terreny de manera volgudament intensiva, en una disposició que pretén dibuixar el laberint més gran d’Europa.

Mas Janet havia estat propietat d’Emili Pujol, músic i pedagog, que buscava en l’entorn rural la inspiració per a les seves creacions artístiques. Ara, amb la seva aposta per dinamitzar la zona, Josep Anton Ortiz es proposa recuperar el Mas Janet amb un projecte turístic que vincula l’oli, la música i el lleure, tot aprofitant la relació que Pujol va tenir amb la finca.

La iniciativa és ben vista des dels ajuntaments de Torrebesses i la Granadella, als quals Ortiz convida a implicar-se en un projecte que ha de servir per difondre i donar a conèixer la figura del músic lleidatà, a més d’atraure visitants al territori. No hi mancaran detalls per fer-ho atractiu. Les oliveres creixeran acompanyades de la música que sonarà per la finca, durant tot l’any, a través d’un sistema d’altaveus. Ortiz ha creat la marca Music Oil, amb què vol fer un reconeixement al treball d’aquesta zona. Per ubicació, l’oli es podria integrar en la DO Garrigues, però Ortiz assenyala que té dubtes respecte al fet de comercialitzar l’oli sota l’etiqueta de la DO. “M’ho he de rumiar bé”, explica. “Aquest oli permetrà gaudir de les sensacions del sabor, que no només seran gustatives, sinó que també arribaran a l’ànima”, afegeix Ortiz. Aquest hivern ja preveu elaborar les primeres ampolles d’oli de Mas Janet, que serà produït amb les olives de les velles oliveres que ja hi havia a la finca, en espera que els arbres joves comencin a donar fruit. Les oliveres noves són les que, un cop creixin i arribin al metre d’alçada, configuraran el laberint, que estarà obert tot l’any perquè els visitants en puguin gaudir al so de la música que omplirà la finca.

Més enllà de l’oli, el seu projecte també dedica una atenció especial a la música i, en concret, a la figura d’Emili Pujol, perquè “d’alguna manera, ell i la seva música són en aquesta vall”, afirma l’empresari. Pujol (1886-1980) va ser un prestigiós guitarrista i compositor. Era natural de la Granadella, però al Mas Janet de Torrebesses hi va trobar l’espai per composar i crear. També al Mas Janet va desenvolupar la seva faceta de pedagog, ja que aquí va atendre estudiants i músics vinguts de d’arreu del món per aprendre del seu mestratge. Amb la guitarra clàssica, Emili Pujol va assolir una tècnica depurada i va fer gala d’una exquisida sensibilitat musical.

Aula pedagògica

Josep Anton Ortiz també té la intenció de rehabilitar la casa que presideix la finca del Mas Janet per convertir-la en una aula de natura vinculada a estades musicals. La voluntat és que la planta baixa aculli un museu on s’homenatgi i recordi la figura d’Emili Pujol, mentre que la primera planta es podria destinar a allotjament, tot i que tampoc descarta la possibilitat d’instal·lar-hi una escape room. L’objectiu és que músics i aprenents puguin acudir al mas per tocar i crear enmig de l’espai natural de la vall on s’ubica el Mas Janet i on s’inspirava Pujol.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor