Megaencreuats

Megaencreuats de Nadal. 2

IMPRIMEIX-LOS

HORITZONTALS

1. La primera campanada de Cap d’Any.

2. Posada en escena per riure.

3. Venerat per si de cas.

4. La mar salada, quin llac més gran! La Prudència no la té.

5. Totalment al marge de la pell i la samarra.

6. Cabriola que es fa per sobre del matrimoni. Banda sonora de la fira de Santa Llúcia.

7. L’escolanet, que bufó, imitant l’Abat Oliba.

8. Indiferent a les carícies de l’estufa. Julivert meu com t’has quedat!

9. L’espeleòleg i el novel·lista les tenen al mateix lloc. El cranc de les pinces d’or, si més no a Muixia.

10. Vibrador ideal per a les noies que practiquen saxo. N’ha fet 90 i està pelat, però encara juga al quinto.

11. L’epíleg, tan delicat, d’un epitafi. El lamentable mur de les lamentacions. Criatura amb el nas ple de coses.

12. Aprofundit en agricultura. Assenyalar els lladres de cavalls amb el dit. Tanquen la bragueta.

13. Ho té claríssim, els carrers seran sempre d’ell. I per postres ens trenca una dent.

14. Muntanyes de pessebre. Religiosament solidari amb uns etíops revolucionaris.

15. Portes a cap a Burkina Faso. Els sants innocents. Ració de rosbif.

16. El bou que ja només podem trobar a la Cerdanya. Aires de mimosa florida. Uniforme de pagesot.

17. La demanem amb l’esperança que no sigui un gat. Fa mala carona i el capità la tira per la borda. L’autoritat diacrítica de la catalana terra.

18. Vegetació als peus d’una muntanya de suro. Lligats de cabells típics del barri Xino i la Rambla. Boix envoltat de fum fum fum.

19. Dutxa d’aigua freda en benefici d’uns bons melons. Els seus mats poden arribar a ser molt brillants. Al contrari que Guimerà, treu més profit de la Terra Alta que no pas de Terra Baixa. Aquells que s’amaguen al fons dels vaixells.

20. Una bona raó per no anar a sucar els peus al riu. Entrenador que va fer fortuna a Basilea. El sentit figurat els deixa les mans tacades de sang.

21. Camp base de les Agudes. Anar arribant el temps de les calces curtes. Entre necròfags es fan costat.

22. En honor als deshonors. Rodolis de qualsevol manera per culpa d’un mal d’esquena. Els patges fugen dels peatges.

23. Treball de fi de carrera. Autosuficients a l’hora de les magarrufes. Nom en clau de l’aspirant a mestre en gai saber.

24. A la tercera va la tercera. Ni tu, ni jo, ni la professora de català. El final feliç d’un tall de xoriço. Cop guanyador al club de tennis Planoles.

25. Acollidor durant el desembre congelat. Tan propis de juliol i agost que ens han fulminat els estalvis. A punt a punt de pondre. Senyor de cara a la paret.

26. Com una gran llanterna assenyalant el camí. Arrenglerats en posició de combat. Calefactors del segle passat.

27. Per molt ben plantat que sigui les seves arrels sempre són en sentit figurat. Mossèn extasiat sota el pi de les tres branques. Dos fotogrames seguits de la Shirley Temple. Escridassats sense paraules. La segona part d’un tic.

28. En condicions d’actuar com una autèntica gata maula. Babau de tan oca com és. Xuclador de cava nadalenc.

29. Col·loqui un tros de supositori al seu lloc. Faig la viu-viu a la cara nord de l’Eiger. Còmput que sempre s’acaba de la pitjor manera possible. A la nostra esquena.

30. Hi passa molta merda, però no ho veu. Navegar entre corsaris. Bisbe que no sol entrar a l’església. Com un rei de la selva destronat a fuetades. Centre de natura.

31. El millor lloc per anar a guardar fusta al moll. Súbdit de Trípoli lleugerament libidinós. Terriblement odiosa per culpa d’un excés de iode. Sortint a primera hora del matí.

32. Grec de cara a la paret. Pam-pam al culet. Ni pura ni casta, està escrit, d’allò més inestable. Protector d’alta muntanya.

33. Els antípodes de la boca. Treballat de cara a la pasta. Pobre Iniesta, s’ha quedat de pedra. Digerir els vells conceptes de la cuina tradicional.

34. Aquesta us la dono mastegada, un alvocat. Escombrar els carrers d’abans. La banda sonora de l’Ovidi. Porta la veu cantant.

35. Abans de les dotze campanades ja n’haurà caigut més d’un. La part més productiva del dinar de Nadal. Primer de medicina. Que els seus consells siguin bons o dolents determinarà de quina manera cobren. Rosegat a les clavegueres.

36. Secreció expel·lida amb satisfacció. 37. Un zero a l’esquerra. Boletaires noctàmbuls d’Igualada.

38. Abandonar el regne dels angelets.

39. Fluix de ventre al voltant de Betlem. Les cordes vocals d’en Patufet.

40. Mitja dotzena d’ous. Fugida a través del desert.

VERTICALS

1. Punt calent de mal localitzar.

2. Curset de geologia camí del Dhaulagiri.

3. L’abecé de la cunicultura.

4. De veritat i de mentida. Ben equipat per espantar mosques.

5. Baix en nicotina. Devorador de 6 en 1 fora de circulació.

6. Obre la cartera. S’ajunten per fer sacrificis. Puix que val molta virolla. Tros de plàtan que sobresurt del plat.

7. Ingredient que s’utilitza dues vegades per fer profiteroles. Acaba l’any provocant més d’una ennuegada. Pàgina solta de la història d’Egipte.

8. Com el culet d’un barbamec. Clenxes al mig del bosc. Bellugo les flegmes amb el nas.

9. La malícia no és cosa de l’Alícia. Disseny de marca. Abracen l’Isidre al mig de les vies. Sa i estalvi, però sense cotxe. Els hortets del general.

10. Per si no en volies, dues tassetes de caldo. Compte, mestre Fabra! Ballada fora de la discoteca. Francesetes farcides de nata.

11. Un fanàtic de les abreviatures. Baixa directament de Coma de Vaca. Llarg i prim, parent del tèxtil. Acaben fent silenci. Amb la cara que fan no és gens estrany que en preferim la cua. Ressona pel Penedès.

12. Urani fora d’ús. Canvi de pesseta. De primera necessitat en contra de l’acidesa. Pits artificials d’allò més apetitosos. Tan freqüents com la pluja al desert. Dentistes cariats d’Ogassa.

13. L’última de la fornada. Ep, el rei ha estat decapitat! Deixar prim com un fus. En general no són res més que crits. Una qüestió de nassos. L’aigua que regalima pels carrers de Montmartre.

14. Si pel novembre trona, la collita serà bona. Només treballa bé si sona la flauta. Maleeix la navegació a cada palada. Benevolència a cal jutge. Els seus autors sempre voldrien que fos perfecte. Quan es desplega sol arribar a mesurar un pam. El cor dels transgènics.

15. Fer la prova de la cullereta. Indicis d’una preciosa primavera. Recordo el soroll dels constipats. Quasi rocosa, bastant terrosa. Home de fer feines espartanes. Demostra l’afecte pel morro. El darrer àpat de l’any 2018.

16. Moviment a favor de la llibertat d’expressió. Benvolgut Ramon Llull, jo també t’estimo. Tocar la flauta al parc de les feres. Blanc i radiant a la pista llarga. La condemna d’en Floquet de Neu. Lletra escrita durant un homenatge.

17. Toc d’alerta per anunciar el nou any. Canvi de mes amb efectes secundaris (3 p.). 365 dies de bons desitjos (3 p.). Està a punt de retirar-se, i està una mica confús.

18. Observat d’amagatotis. Preneu i mengeu-ne tots, que és l’hòstia. No en té mai prou, acaba primer el pa que la gana. Via de comunicació típica de Riga. Heura pengim-penjam. Pel mig de la ventresca.

19. El cul d’en Jaumet. En dues paraules, abundosament i inesgotablement. Exhibicionista més fàcil de detectar vestida que no pas despullada. Menestral d’Artesa de Segre. Amago a la Barceloneta. Mascle d’Homo sapiens establert a l’antiga Pèrsia. La incògnita que acaba amb els matemàtics.

20. Vers escrit a una geoda. Un munt de petards en fila índia. Cèsar destronat durant els idus de febrer. Sempre arriben havent dinat. El país de les esprimatxades. Per als estudiants tenen tot un altre sentit. Trajectòria etílica. Una bona causa al seminari de matemàtiques.

21. Premissa alimentària. Interrompo el miracle de la creació. Alguna cosa més que Avinyó, Balsareny i Cardona. Transferència de líquid. Estimats de genollons. A l’esquena de l’Estrella Polar.

22. Cueta pelada de gamba. Secció lingüística. Té més pèls que en Guifré, no és humana. Plans al voltant de Berga. Or que marxa volant. Com una bassa d’oli. Principi i final d’octubre. Les tres forquilles d’un entremès.

23. Art abstracte. L’iber, ebri, té un regust de formatge. En condicions d’entrar al partit. Feixos de cebes en abundància.

24. Abeurador buit. Els plàtans de Girona, i no pas de les Canàries. Arrencarà peces d’ivori. Deessa que porta banyes.

25. Rodanxa de taronja. Fan molt bona parella amb els naps. Tram del cremallera. Musculats darrere d’un dorsal. Ni l’alcaldessa, ni la secretària, ni la interventora, la vocal de Bor.

26. Nexe d’unió entre Llívia i Castellfollit. Construir casetes siameses. Fer el borrego.

27. Fronteres del Sudan. Totalment distret, no siguis badoc. Partícules de meteorit. A males no es toquen.

28. Es posa davant de l’avi per fer el saberut. Si és dramàtic segur que tindrà espectadors. Consagrat a l’oli.

29. Lliure de qualsevol mal. Entapissar a tot drap.

30. Calçar-se sense alçar-se. El més brut de les festes de Nadal.

31. Pujada significativa del Ter.

32. Les tinc a la punta de la llengua.

33. Surt a tort i a dret.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor