Opinió

Fer república des dels municipis

En altres moments de la història de Catalunya, els municipis ja han tingut un paper clau en la construcció de l’autogovern i la República. Sempre recordem el 1931, quan una victòria de les forces republicanes en les eleccions municipals va precipitar els esdeveniments i va portar a la proclamació de la República. Després, en els fets d’octubre del 1934, els municipis van ser de nou clau i per això molts alcaldes van ser destituïts.

No és gaire agosarat anticipar que els partits republicans tornaran a insistir en el paper clau dels municipis en la construcció de la República a mesura que s’atansen les eleccions municipals de l’any vinent. Fer república des dels municipis serà, molt probablement, una de les expressions que més sentirem. I és lògic, especialment veient la gran incertesa i debilitat de la Generalitat intervinguda: els municipis són un dels principals puntals d’autogovern democràtic que queden, malgrat l’afebliment que han patit en els darrers anys.

Ara bé, val la pena qüestionar-se ben bé què vol dir fer república des dels municipis. Si hi ha la temptació, un altre cop, de pressionar per fer candidatures úniques de l’independentisme, això pot acabar transportant la polarització que viu el Parlament a les eleccions municipals. Si passa això, és molt probable que el mapa electoral municipal s’acabi semblant al de les eleccions al Parlament, i això vol dir que Ciutadans aconseguirà un notable poder local en bona part dels territoris metropolitans. De moment, Ciutadans és un partit amb poca estructura i poques bases, però si se li posa amb safata la consolidació en l’àmbit local, i comencen a gestionar grans ciutats de Catalunya, el que ara pot ser encara una febrada passatgera es consolidarà com un element estructural del nostre sistema de partits. Potser l’espai municipal és l’adient per trencar la lògica de la polarització, i preservar espais d’acord i de cooperació transversal, que barrin el pas al populisme espanyolista. I que demostrin, també, que el republicanisme comença per garantir condicions de vida dignes a tots els ciutadans i ciutadanes d’aquest país.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor