Comentari del dia

Protegir el sistema educatiu

  • VÍDEO: Comentari del dia 11 de juliol de 2018. Pere Bosch i Cuenca

La repressió desfermada pels aparells de l’Estat, ja des d’abans de l’1 d’octubre, ha tingut una afectació evident en molts àmbits, des dels partits o els líders polítics fins al món associatiu. Un d’aquests ha estat el de l’ensenyament. Avui mateix s’ha donat a conèixer que més de 30 professors de l’IES El Palau, un terç de la plantilla del centre, han demanat el trasllat per al curs vinent. Dins d’aquest grup hi ha vuit dels nou docents investigats per la fiscalia per un presumpte delicte de discriminació i d’injúries. Segons ha declarat el delegat sindical de la CGT, Josep Lluís del Alcázar, aquests vuit professors han demanat el trasllat perquè volen seguir treballant “sense la pressió de l’últim any”.

El cost de la repressió judicial ha estat i seguirà sent molt alt. De fet, està previst que aquesta tardor comencin les citacions judicials. Novament, doncs, el focus mediàtic tornarà a estar sobre l’IES El Palau. A banda d’això, els professors també han rebut insults i amenaces de tota mena. Només cal recordar el reportatge que va publicar fa alguns mesos el diari El Mundo, en què apareixien els noms complets dels professors, amb fotografies i tot tipus de detalls sobre ells. Una autèntica vergonya. Per acabar-ho d’adobar, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, es va fer ressò d’aquest reportatge a través d’una piulada, amb la qual cosa es va generar una allau d’amenaces personals als docents. No deixa de resultar simptomàtic que aquesta actuació irresponsable vingui d’un partit que, des dels seus inicis, s’ha dedicat a atiar la divisió en la societat catalana i s’ha centrat en el model educatiu català, ja sigui amb l’excusa de la llengua o dels continguts.

Fa alguns mesos, els professors van afirmar que se sentien i es senten “víctimes d’una campanya que vol desacreditar el model educatiu català” fent creure que té una funció adoctrinadora i que promou “una divisió inexistent”. Però no podem deixar que la seva lluita sigui aïllada. Entre els reptes del nou conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, hi haurà el de defensar el model educatiu català i garantir que, més enllà dels problemes que puguin ser habituals, els docents puguin desenvolupar la seva tasca amb la independència i la professionalitat que sempre els ha caracteritzat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.