Opinió

‘La manada’ se sap immune

La impunitat sura com una doble amenaça: acció i incapacitat de reacció

Dilluns a la tarda, el fotoperiodista Jordi Borràs va ser agredit al crit de “Viva España! Viva Franco!” L’individu li va propiciar cops de puny al cap i a la cara i li va trencar el nas. L’agressor es va identificar com a agent del CNP, però no va poder ser retingut pels testimonis dels fets i va acabar fugint. Quan l’endemà es va confirmar que era membre del Cuerpo Nacional de Policía, la unitat d’afers interns va anunciar l’obertura d’un expedient informatiu, però no ha estat apartat del seu lloc de treball.

La confirmació que era un agent de la Policía Nacional va coincidir amb la notícia que el guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero, un d’aquells bonassos de la manada, es reintegrava al cos amb el 100% del sou, tot i que no prestarà servei ni treballarà. Potser per sort: quan l’agent Guerrero exercia a Còrdova era l’encarregat d’atendre víctimes de violència de gènere en el seu paper de servidor públic. Aquesta “reinserció” s’ha produït una setmana més tard que la de l’altre servidor públic de la manada, el militar Alfonso Jesús Cabezuelo, membre de la Unitat Militar d’Emergències (UME) de Morón de la Frontera, que s’ha reincorporat al servei actiu, és a dir, cobrant el 100% del sou base sense haver de treballar perquè no se li ha atorgat destí.

Probablement, aquests casos no poden servir com a sinècdoque: la policia no és tota així. Com tampoc deuen ser representatius aquells policies de paisà al vestíbul d’un hotel de Pineda de Mar que cridaven “Que nos dejen actuar, que nos dejen actuar”; ni tampoc les baralles de bar perpetrades per agents durant la festa del Piolín, ni els responsables de les càrregues de l’1 d’octubre que no poden ser identificats; ni els furgons sortint de Huelva al crit d’“a por ellos, oé”.

Sí, són exemples aïllats. Però mentre el policia agressor de Jordi Borràs segueix sense estar detingut, els joves d’Altsasu ja han passat més de 600 dies a la presó per una baralla en un bar amb dos guàrdies civils. La impunitat sura com una doble amenaça: acció i incapacitat de reacció. La manada campa lliure. Se senten immunes perquè són part del sistema. I el sistema, protegeix els seus.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor