Opinió

Mentides establertes

Que Espanya és l’estat més descentralitzat del món és una de les mentides més repetides

Una de les cantarelles habituals dels dependentistes és que l’Estat espanyol és un estat federal i el més descentralitzat del món, una més de les mentides repetides que acaben sent veritat per a molts, després de sentir-les un cop i un altre. Però l’Estat espanyol no és cap estat federal, de manera que l’única vegada que la Constitució s’hi refereix, en l’article 145, és per prohibir-lo: “En cap cas s’admetrà la federació de comunitats autònomes.” Vet aquí un article pensat contra els Països Catalans, ja que en la disposició transitòria 4, preveu la incorporació de Navarra al País Basc, mitjançant un...referèndum!

Quan han manat els federals, no han federalitzat res de res, i només en mantenen el nom com a coartada retòrica de la seva executiva de partit, ja que únicament admeten una sola sobirania: la de l’Estat espanyol. Pel que fa a descentralització i competències, a Alemanya, posem per cas, és el titular de cada land, de cada estat federat, que té les competències d’Interior i no el ministre federal. Al Canadà, l’edat mínima per conduir són 16 anys, llevat d’Alberta, on són 14. El francès hi és oficial a tot arreu i al Quebec és la llengua pública i comuna de referència. Als Estats Units, l’edat per conduir oscil·la entre els 14 i els 18 anys, segons els estats. En 35, és legal el matrimoni entre persones del mateix sexe i, en canvi, il·legal en els altres 15, potser a l’estat del costat. Una competència tan important com ara la pena de mort es troba en mans dels diferents estats federats i no és una competència federal o nacional per a tot el país. En 32 estats, se’n manté la vigència i la pena màxima tan sols ha estat anul·lada en 18.

Una mirada menys apressada ens ampliaria generosament el repertori de competències descentralitzades, del tot inexistents i impensables a l’Estat espanyol. Potser no és el més federal, ni el més descentralitzat, però no em faria estrany que fos, amb tots els mèrits, el més mentider.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor