Opinió

100 dies i un any

El 6 de setembre va fer 100 dies el govern del president Torra. Un govern que ha anat deconstruint efectes del 155 perpetrat durant set mesos i que ha anat fent acció de govern amb pressupostos prorrogats. Poden ser molts o poden ser pocs, 100 dies, depèn del context, del punt de partida i de les expectatives, però marquen una línia per a un salt qualitatiu i quantitatiu de l’acció de govern i del president. Gairebé a la ratlla d’aquests primers 100 dies de govern, el president Torra ha presentat la seva proposta per a un debat de país sobre com encarar el futur. Una conferència guarnida amb diverses cites, de les quals destacaria les que poden sintetitzar-la: la de Fabra –“només tindrem allò que nosaltres sapiguem guanyar”– i la de Kennedy –“que mai negociem per por, però que mai no tinguem por a negociar”.

Partint del que va anomenar els tres grans consensos dels 80% (els percentatges de població que segons les enquestes dona suport a un referèndum d’autodeterminació vinculant, que és contrària a la repressió estatal dels darrers mesos i que ja no percep la monarquia com una institució pròpia) va explicar que cal crear “un nou moment” i un moviment ciutadà (una “marxa constituent”) per defensar els drets civils i socials i el dret d’autodeterminació dels pobles amb un termini acotat de setembre del 2018 a probablement la primavera del 2019: d’ara al moment del dictat de les sentències del que el Suprem ha batejat aquesta setmana com a “causa pel procés secessionista de Catalunya”. En acabat el termini, el president va dir que prendria decisions en funció del sentit de la sentència i d’acord amb el que el Parlament li encomani.

Aquesta “marxa pels drets civils, socials i nacionals” anirà enllaçant el que el president considera dates paradigmàtiques del darrer any: Onze de Setembre, 20 de setembre, primer d’octubre, 3 d’octubre. No en va destacar cap de les que van tenir com a escenari el Parlament, curiosament: 6 i 7 de setembre, 10 d’octubre, 27 d’octubre. Però, d’això, ja en parlarem en una altra ocasió.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor