Opinió

El gran repte de la historiografia

Aquesta setmana s’ha presentat la Història Mundial de Catalunya, dirigida per Borja de Riquer i publicada per 62. Es tracta d’un volum de quasi mil pàgines, en el qual han intervingut un centenar d’historiadors, i que vol explicar el que Catalunya ha aportat a Europa i al món, des de la prehistòria fins avui. A través de diversos episodis, anem veient una constant en la nostra història: la voluntat de rebre influències foranes i de projectar-se a l’exterior.

Gairebé trenta anys després que el mateix grup editorial publiqués la Història de Catalunya de Pierre Vilar, em satisfà comprovar l’esforç de divulgació i d’originalitat que hi ha rere l’obra. Ara els capítols ja no són: prehistòria i edat antiga; feudalització; l’expansió baixmedieval…, sinó que s’hi poden llegir articles més atractius per al gran públic, com les primeres representacions de violència entre humans d’Europa trobades al Priorat, l’èxit dels vins de Tarraco dins l’Imperi romà o el primer ambaixador de la Xina. Un català, per cert. D’aquesta obra també em crida l’atenció que nombrosos dels historiadors que l’han tirat endavant (des de Salrach fins a Culla, des de Fontana fins al mateix De Riquer) ja apareixien en la Història... de Vilar del 1989.

Aquesta constatació és la punta de l’iceberg d’un dels reptes més grans que ha d’afrontar la universitat: buscar incentius perquè els joves historiadors puguin fer recerca a casa nostra. És un secret de domini públic que, avui, les portes de la universitat estan tancades professionalment. Les vacants que van deixant, amb comptagotes, els catedràtics són ocupades per associats amb sous precaris; els projectes de recerca els ha de seguir avalant el Ministeri –que mai no subvencionarà segons quins projectes–, i tampoc no sembla que el govern català tingui gaire interès a dotar de recursos els seus grups d’investigació.

O bé tots plegats ens creiem que el paper dels historiadors és fonamental en una societat moderna o, d’aquí a uns anys serà una entelèquia fer obres com aquesta. Sense recerca, no hi ha divulgació possible.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor