Opinió

Causa general

Les causes judicials relacionades amb l’1 d’octubre, obertes contra més de 1.200 persones, i l’amenaça fundada de més repressió per part de l’Estat han fet que molts de nosaltres tinguem estudis avançats en dret penal. Sabem de terminis, llenguatge processal, noms d’advocats, jutges i fiscals, delictes, condemnes i presons. Ja està bé, primer perquè comença una causa general contra tots nosaltres; segon, perquè som el tribunal popular que els ha de jutjar a ells, el règim, des dels carrers i les places.

A un judici polític, no s’hi va només a defensar-se. S’hi va a acusar l’Estat de totes les vulneracions de drets fonamentals que ha infringit contra milions de persones, i a defensar el dret d’autodeterminació. Teníem dret a fer tot allò que vam fer. I hi tornarem. No podem normalitzar l’excepció democràtica. Hi ha tantes irregularitats processals en la causa del Tribunal Suprem que, si callem, si ho reduïm tot a una qüestió jurídica, estem acceptant la condemna. Per això és important no deixar que ens ho expliquin només els advocats i començar tots a fer política des de la mobilització.

A la vista prèvia d’aquesta setmana, la primera intervenció de la fiscalia ja ha estat una mentida. Imagineu-vos el que serà el judici. Jaime Moreno, fiscal del Suprem, ens ha deixat perles que confirmen que aquí, per ells, només hi ha una cosa en joc: la unitat de l’Estat. Per això busquen una idea i després creen les proves: “El delicte de rebel·lió no exigeix resultats. Es va derogar la Constitució i es va publicar la declaració d’independència al DOGC. Això no queda circumscrit al territori, afecta tot el territori nacional.” Tant de bo s’hagués fet això l’octubre del 2017.

Prepareu-vos emocionalment. Serà un judici llarg, dur, indignant i ple de calúmnies, cinisme i manca d’humanitat. Televisat. Veureu els presos polítics després de més d’un any de segrest. Recordeu que tots ens asseiem al banc dels acusats i que nosaltres, des del carrer, som el jutge que dicta sentència. Per això, alcem-nos i aturem-ho tot. Quan jutgen la protesta, només ens queda protestar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor