Opinió

Bon 2019

Festes. Les segones que Sànchez, Cuixart, Junqueras i Forn passen a la presó, i Puigdemont, Ponsatí, Comín, Serret i Puig, a l’exili. Les primeres que Forcadell, Turull, Rull, Romeva i Bassa passen a la presó, i Rovira i Gabriel, a l’exili. I les seves famílies i amistats. I som molta gent que a cada nadala, a cada abraçada càlida, a cada riallada dels petits de casa, a cada mirada humida dels grans, sentim com el nus a l’estómac fa una estrebada. No es pot triar, no es pot impostar. No ho vull silenciar. Surt i ja està. Siguem companys de compromisos i de projectes, siguem votants de l’1-O. O tot alhora. I a mi em reconforta que sigui així.

S’han jugat la llibertat, el dret a viure a casa amb els seus, la salut, el patrimoni, perquè ens puguem autodeterminar, recórrer el trajecte que ens separa de la república, de l’estat propi. Per complir compromisos, i així ha de ser. Han obert un camí de no retorn, de desvetllament popular contra l’statu quo social, jurídic i polític, tan estatal com nostre; un camí de cursa de relleus i de resistència, de resiliències i de xarxes de solidaritat. De denúncia de vulneració de drets. Més enllà de les estratègies i de les formes diverses i dels debats encesos de la pluralitat del moviment, la pluralitat que l’ha catalitzat i que l’enforteix. I gràcies a això, també.

No són polítics presos ni fugits ni lladres. Són presos polítics i exiliats per comprometre’s a posar a referèndum popular allò que mai de la vida l’Estat espanyol ens voldrà donar de bon grat, el dret a l’autodeterminació. Ara el Suprem els jutjarà a tots, i a Mundó, Borràs i Vila. Ni els càrrecs dels dotze ni el tribunal són els que pertoquen: judici a Catalunya i absolució per a tothom. Les clavegueres puden i de tant en tant sobreïxen, i més que hem de fer que ho facin. Ni una lliçó, ni una, ni un retret, ni un, dels que han utilitzat el poder polític per espoliar-nos, per espiar-nos, per empastifar-nos, per fer-nos súbdits, per menystenir-nos, per reprimir-nos. Estem en peu de pau, però no hem de deixar mesellament que ens posin el peu al coll mai més. Bon 2019.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor