Opinió

Les mares dels detinguts

Aquesta setmana la brigada politico-social de la Policía Nacional ha practicat setze detencions arbitràries, sense ordre judicial, en una macrooperació contra l’independentisme més combatiu i mobilitzat. Dos alcaldes emmanillats i un fotoperiodista segrestat dins d’un cotxe sense identificació prèvia dels agents, com en el temps dels grisos. Estem en un estat de setge implícit i normalitzant la repressió i la vulneració de drets. En quina democràcia passa això i no hi ha una condemna unànime de tots aquells que es consideren demòcrates? En l’avantsala del judici al referèndum ens volen atemorits, i més que mai hem de sortir a dir que no tenim por.

De tot el trasbals associat a la repressió es parla molt poc de com la viu l’entorn més proper dels detinguts. Mares patint a les portes de la comissaria. Parelles buscant cangurs amb qui deixar els menuts. Tietes i àvies plorant de ràbia i impotència. Hores sense saber res del jovent detingut perquè els advocats no poden entrar si no parlen en castellà. A elles, les que sempre hi són i mai ningú veu, cal cuidar-les i abraçar-les, perquè no poden estar soles, perquè no podem permetre que allò polític sempre passi per sobre d’allò humà.

El vessant psicosocial i emocional de la repressió sempre és secundari, i mira que, principi bàsic del feminisme, allò personal és polític. Cuidem-nos com a principi vital i posem la vida al centre. Qui pateix la repressió primer, sempre. Confesso que hauria plorat si no és perquè tinc clar que el seu objectiu és atemorir-nos i enfonsar-nos. No penso deixar-los guanyar i espero que cap demòcrata tampoc ho permeti. Per tant, puny alçat i somriure, que guanyarem.

Tindrem més operacions policials arbitràries, i hem d’aprendre a passar-les junts. Un front antirepressiu polític i humà ha de passar per sobre de partidismes i protagonismes, per molt que vinguin eleccions municipals. Si ens dividim quan detenen algú, ells guanyen. Que la intel·ligència política i el caliu humà passi per sobre de les seves ràtzies. Unitat, les mares dels detinguts s’ho mereixen. Fem-ho per totes elles.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor